En tredjedel av all mat slängs i soporna

Frukt och grönsaker

Den 29 september var det premiär för internationella matsvinnsdagen. Foto: Pexels.

I veckan var det premiär för internationella matsvinnsdagen. Dagen är skapad av FN för att hitta lösningar på att mindre mat slängs.

 

Från och med i år är den 29:e september en internationell dag för att minska matsvinnet. På engelska heter dagen International day of awareness of food loss and waste.

 

Väldigt mycket mat slängs varje år. Bara i Sverige är det 917 000 ton mat som hamnar i soporna varje år. I världen är det ungefär en tredjedel av all mat som slängs i soporna.

 

Världens ledare arbetar just nu med någonting som kallas Agenda 2030. Det är 17 globala mål för att rädda vårt planets ekosystem och utrota fattigdom och hunger. Under mål 12.3 står det att världen ska arbeta tillsammans för att halvera matsvinnet.

 

Så här kan du minska ditt matsvinn

• Planera måltider och inköp. Köp bara hem det du vet att du gör av med. Planera också för hur eventuella matrester kan användas.
• Håll koll på kyl, frys och skafferi så att du kan äta upp maten i tid och inte köper mer än vad som behövs.
• Släng inte mat i onödan. Våga lukta och smaka – ofta är maten ätbar även när bäst-före-datum passerat. Även tillagade rätter, som förvarats rätt, håller länge.
• Kyl och förvara rätt. Ställ in kylvaror i kylen så snart som möjligt efter användning och kyl, eller frys, matrester snabbt. Se till att ha kylskåpet på 4 grader.
• Mät ditt eget matsvinn under en dag för att lära dig mer om vad som slängs hemma hos dig.

Tips av Helén Williams, forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid karlstads universitet.

I veckan är det premiär
för en ny dag.
Det var den internationella matsvinnsdagen
den 29 september.

 

Det är FN som skapade dagen.
Det gjorde de för att komma på
nya sätt att slänga mindre mat.

 

Matsvinn betyder nämligen
den mat som vi slänger eller som försvinner.
I Sverige slänger vi 917 000 ton
varje år.

 

I världen så slängs ungefär en tredjedel
av all mat som finns.
Därför är det viktigt
att vi försöker slänga så lite som möjligt.