50-gränsen höjs till 500 för restauranger – i vissa fall

Amanda Lind

Amanda Lind är kultur- och demokrati­minister. Hon har också ansvar för idrottsfrågor. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

I dag är det förbjudet att vara mer än 50 personer på en restaurang. Det här kommer kunna höjas till 500 i vissa fall, så länge alla sitter ner och håller avstånd.

 

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) höll en pressträff i veckan. Då sa hon att restauranger ska kunna ha mer än 50 personer på vissa evenemang.

 

De nya reglerna ska börja gälla från och med den 8 oktober. Egentligen skulle beslutet börja gälla från och med den 1 oktober, men Amanda Lind menar att de måste se hur det går med smittspridningen först.

 

Arrangörer inom kulturen och idrotten väntar på besked att få höja sina arrangemang till 500 personer. Men det beskedet kan Amanda lind inte ge ännu.

– Jag har den fullaste förståelse för frustrationen. Det här är sektorer som lider oerhört mycket nu under pandemin. Men med beskedet nu att vi kommer till rätta med det ologiska läget för restaurangerna, det underlättar för en del och att regeringen kommer att fatta beslut om ytterligare lättnader om smittspridningen tillåter.

Just nu får inte folk samlas
mer än 50 personer åt gången.
Det beror på att vi vill minska smittan
av coronaviruset.

 

Men från och med den 8 oktober
kommer vissa ställen få höja den gränsen.
Bland annat kommer vissa restautanger
få ha 500 gäster.
Men bara om de klarar av att hålla avstånd
mellan gästerna.

 

Andra typer av evenemang
får vänta lite med att samla fler personer.
Idrottsevenmang vill gärna veta när
de kan börja ha publik igen.
Men de får alltså vänta lite till på det svaret.