Oro för lejontamarinens framtid

För 30 år sedan var lejontamarinen i Brasiliens regnskog nästan helt utrotad. Då fanns det bara cirka 200 vilda lejontamariner. Idag lever det cirka 3200 vilda lejontamariner. Men även om arten har det bra just nu så måste människor fortsätta att skydda den. 

 

Lejontamarinen är en liten apa som lever i regnskogen i Brasilien. De bor uppe i träden där de äter bland annat frukt och blommor.

 

För 30 år sedan var lejontamarinen nästan helt utrotad. Då fanns det bara cirka 200 vilda lejontamariner. Men arten har räddats med hjälp från djurparker som till exempel Skansen i Stockholm.

 

Lejontamariner som har fötts upp i djurparken har fått flytta tillbaka till regnskogen. Idag finns det omkring 3 200 vilda lejontamariner i regnskogen i Brasilien.

 

Biologen Andrea Martins har jobbat med att försöka rädda lejontamarinen under många år. I ett reportage på SVT nyheter berättar hon att hon är glad för att lejontamarinerna har det bättre. Men hon är också orolig för att regeringen i Brasilien inte ska skydda regnskogen där lejontamarinerna lever.

 

Idag finns bara 10 procent av regnskogen där lejontamarinerna lever kvar. Om man skulle hugga ner träden där finns det risk för att lejontamarinen skulle bli utrotad. Så även om lejontamarinerna har det bra just nu så måste människor fortsätta att skydda dem.

 

Licens

Fotograd: Ltshears

Det finns en apa som heter lejontamarin.
Den finns i regnskogen i Brasilien.
Där bor de i träden
och äter frukter och blommor.

 

För 30 år sen var lejontamarinen
nästan helt utrodad.
Det fanns alltså inte så många kvar då.

 

Men lejontamarinen har räddats
tack vare djurparker som
till exempel Skansen i Stockholm.

 

Lejontamariner som har växt upp
på djurparken har fått flytta tillbaka till regnskogen.
Idag finns det ungefär 3 200 lejontamariner
i regnskogen i Brasilien.