Jobbigt för barn som inte har råd med sommarens aktiviteter

För fattiga kan sommaren vara jobbig.

Sommaren är något som många av oss ser fram emot. Det är en tid då vi ofta hittar på en massa skoj. Men sommaren kan vara jobbig för barn som växer upp i familjer som inte har så mycket pengar. 

 

När det är sommar vill många av oss hitta på roliga saker. Men många aktiviteter kostar pengar. För barn som växer upp i familjer som inte har så mycket pengar kan det kännas jobbigt att inte kunna följa med kompisarna på aktiviteter eftersom man inte har råd.

 

En ny undersökning visar att 182 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en av föräldrarna har skulder till Kronofogden. Kronofogden är en myndighet som som har till uppgift att se till att människor betalar sina skulder. Det innebär att 2-3 barn i varje klass är drabbade.

– Många barn känner oro och skam, och tar på sig ett ansvar för familjens ekonomi. De kanske råkar höra när föräldrarna pratar om att de inte har råd att göra något på semestern och vill hjälpa till, säger Tina Häggmark som arbetar på Kronofogden.

 

Att ha någon att prata med om det som känns svårt är viktigt. Därför samarbetar Kronofogden och Bris för att stötta barn som är oroliga för sin familjs ekonomi.

 

Om du känner dig orolig och behöver någon att prata med kan du ringa Bris på gratisnumret 116 111. Du kan också chatta, mejla och skriva inlägg på bris.se.

Många tycker om sommaren
och gör roliga saker då.
Men sommaren kan vara jobbig
för dem som inte har så mycket pengar.

 

Det kostar ofta pengar att göra saker.
Och alla familjer har inte råd
att åka och göra så mycket saker.
Då kan sommaren istället kännas jobbig.

 

En ny undersökning visar att 182 000 barn i Sverige
har föräldrar som har skulder hos kronofogden.
Kronofogden är en myndighet.
Om man har en skuld hos kronofogden
betyder det att man inte har betalat en räkning.

 

Barn kan tycka att det är jobbigt
när deras föräldrar inte har så mycket pengar.
Om du vill prata med någon
kan du höra av dig till Bris.

 

Bris nummer är 116 111
men du kan också chatta med Bris på bris.se.