Många har problem med mördarsniglar

Många mördarsniglar i år.

Foto: Pixabay

Många som odlar grönsaker i sina trädgårdar har stora problem med mördarsniglar i år. Sniglarna förökar sig snabbt och äter upp grönsakerna. Men mördarsniglarna är också ett hot mot vårt ekosystem och den biologiska mångfalden. 

 

Ted von Proschwitz arbetar på Göteborgs Naturhistoriska museum och är biolog och expert på sniglar. I en intervju med SVT Nyheter säger han att om det regnar mycket under maj månad så brukar det bli många sniglar under sommaren. Sniglarna ligger nergrävda i jorden och kommer fram när det blir varmt. Är det för torrt så dör både sniglarna och deras ägg. Regnat i maj månad kan alltså vara en anledning till att många har problem med mördarsniglar i år. 

 

Mördarsnigeln heter egentligen spansk skogssnigel. Varför den kallas mördarsnigel vet man inte säkert, kanske är det för att den äter andra sniglar. Den spanska skogssnigeln är en invasiv art. Det betyder den är ett hot mot både små och stora odlingar men också mot andra arter av sniglar eftersom de äter upp dem.

 

Den spanska skogssnigeln har kommit till Sverige genom importerade grönsaker och växter. Här i Sverige har den ingen naturlig fiende och därför blir de snabbt många. En spansk skogssnigel kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid. Eftersom den kan befrukta sig själv behövs det bara en enda snigel för att det ska bli många sniglar på en och samma plats.

 

Naturvårdsverket är en statlig myndighet för miljöfrågor. De säger att man ska försöka bli av med den spanska skogssnigeln. Om man hittar spansk skogssnigel i sin trädgård kan man plocka bort sniglarna och deras ägg och döda dem. Men man ska vara försiktig med olika bekämpningsmedel eftersom de kan innehålla gifter som är farliga för andra sniglar och djur.

 

Jennie skrattar. Hon har lugg och stort långt hår med dreads.

 

 

 

Jennie Lindholm

 

 

 

 

 

 

I år finns det många mördarsniglar
i människors trädgårdar.
Det kan vara ett problem för dem
som vill odla grönsaker i sina trädgårdar.

 

Men mördarsniglar äter också andra sniglar.
Därför kan andra arter hotas
när det är många mördarsniglar.

 

Det blir ofta många mördarsniglar
när det regnar mycket i maj.
Majvädret kan alltså förklara
varför det är så många mördarsniglar i år.

 

Naturvårdsverket är en myndighet.
De jobbar med miljö och natur.
De säger att man helst ska plocka bort mördarsniglar
om man hittar dem i sin trädgård.