Fängslad journalist lever

Dawit Isaak lever

Foto: freedawit.com

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist som suttit i fängelse i Eritrea i 18 år. Han fängslades eftersom han skrev om saker som regeringen i Eritrea inte tyckte om. Under alla dessa år har ingen vetat hur han har det eller om han ens lever. Men många organisationer har kämpat för att han ska släppas fri. Nu berättar hans dotter, Betlehem Isaak, att han lever.  

 

Dawit Isaak föddes i Eritrea men kom som flykting till Sverige och blev svensk medborgare för omkring 30 år sedan. Han arbetade som journalist för en tidning i Eritrea när han greps av polisen den 23 september 2001.

 

Regeringen i Eritrea säger att Dawit Isaak har begått ett brott mot rikets säkerhet. Men Eritrea är en diktatur. Det betyder att landet styrs utan demokrati. Det finns inga val där människorna kan rösta och de får inte säga vad de tycker och tänker. Landets president, Isaias Afwerki, och hans parti har all makt.

 

Eftersom Dawit Isaak arbetade som journalist skrev han ibland om sådant som regeringen inte tyckte om. Dawit Isaak hade ett motto, ett talesätt, som var: ”Har du möjlighet att skriva så gör det”. Men det tyckte inte regeringen om. Genom att sätta Dawit Isaak och andra journalister i fängelse vill regeringen sätta stopp för andra människors åsikter.

 

Nu har Dawit Isaak suttit i fängelse i Eritrea i 18 år. Hans dotter, Betlehem Isaak, har tillsammans med många andra kämpat länge med att försöka få honom fri. Idag, den 6 juli, är Betlehem Isaak sommarpratare i radiokanalen P1. I det programmet berättade hon att Dawit Isaak lever.

 

Jennie skrattar. Hon har lugg och stort långt hår med dreads.

 

 

Text: Jennie Lindholm

Dawit Isaak är en svensk-eritreansk journalist.
Han har suttit i fängelse i Eritrea i 18 år.
Han blev gripen för att han skrev dåliga saker
om de som bestämmer i Eritrea.

 

I Sverige har många kämpat för
att han ska få bli fri.
Men ingen har ännu lyckats.
Och ingen vet egentligen hur han har det
eller om han ens lever.

 

Idag, den 6 juli, var det Dawit Isaaks dotters tur
att sommarprata i radiokanalen P1.
Där pratade hon mycket om sin pappa.
Och hon sa i sommarpratet att han i alla fall lever.

 

I Eritrea finns det ingen demokrati.
De har en diktatur som bestämmer allt.
Därför kunde de sätta journalister i fängelse
bara för att de skriver dåliga saker om dem.

 

I en demokrati, som till exempel Sverige
finns det domstolar.
För att hamna i fängelse i Sverige
måste en domstol säga att man har gjort något olagligt.
Men så fungerar det alltså inte i länder med diktaturer.