Färre som vaccinerar sig mot TBE

En fästing i närbild.

Fästingar bär på sjukdomarna TBE och Borrelia.

Fästingar som bär på TBE-smitta finns i hela landet. Smittan kan leda allvarliga sjukdomar. Men i år är det inte lika många som vaccinerar sig mot TBE som tidigare år.

 

Fästingar biter sig fast i din hud. Om fästingen bär på någon smitta så kan du också få den smittan. Därför är det viktigt att ta bort en fästing så fort som möjligt.

 

De vanligaste sjukdomarna vi kan få av fästingar är TBE och borrelia. Borrelia går inte att vaccinera sig mot men det går att behandla. TBE går däremot inte att behandla.

 

TBE orsakas av ett virus och det finns framför allt i södra och mellersta Sverige. Allra vanligast är kusterna i Stockholms län, Södermanlands län och Uppsala län samt vid Mälaren. Men TBE kan dyka upp även i andra delar av landet, som till exempel i Göteborg eller på Gotland.

 

Peter Gutniak är verksamhetschef på Vaccinationsgruppen. Han är orolig för att färre personer vaccinerat sig i sommar.

–  Särskilt att det är färre barn med tanke på att barn löper störst risk eftersom de rör sig mer ute i naturen, säger han till SVT.

 

Även läkemedelsföretaget Pfizer märker att färre vaccinerar sig. De har inte ens sålt hälften av vad de brukar i perioden mars–juni.

– Jag tror att det finns en rädsla för att smittas av corona och att man kanske inte tänker på att man kommer att vistas utomhus i större utsträckning än andra år, säger Peter Gutniak till SVT.

 

Se video om hur du ska ta bort en fästing:

På sommaren kommer fästingarna.
De är inte så trevliga
och de kan bära på sjukdommar.

 

Det är framförallt två sjukdommar
man kan få av fästingar.
De två är TBE och borelia.

 

Borelia går att behandla.
Men det gör inte TBE.
Man kan däremot vaccinera sig
mot TBE.

 

Men i sommar är det inte lika många som vanligt
som har vaccinerat sig mot TBE.
Kanske beror det på att många är rädda
att smittas av corona.