Varmaste dagen i juni på 50 år

En termometer i trä visar 30 grader Celsius

Förra veckan var rekordvarm.

Förra veckan var det väldigt varmt i många delar av landet. Varmast var det i Skellefteå. Där visade termometern 34 grader.

 

34 grader i Skellefteå är den högsta temperaturen som någonsin har mätts i norra Norrland i juni. Även i Gävle var det varmt, 30,6 grader. Det är den varmaste temperaturen Gävle haft sedan 1973.

 

I hela landet var förra veckan den varmaste sedan 1970. När temperaturerna i juni ska räknas ihop kan det bli en rekordvarm månad.

– Framför allt i Mellansverige har det varit som varmast, alltså i södra Norrland, men även i delar av Svealand. Men vi vet inte exakt än. Det blir lite svalare på måndag och tisdag. Men det är fortfarande möjligt, konstaterar Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till TT.

 

Under den här veckan ska det bli lite svalare och det kommer en del regn. Och även om det blir soligt kommer det inte bli en lika varm vecka som förra.

– Det blir lite svalare under dagarna, vi är inte uppe i 30 grader utan högsta noteringarna ser ut att ligga omkring 20 grader, säger Moa Hallberg till TT.

Förra veckan var det väldigt varmt
i hela Sverige.
Varmast var det i Skellefteå.
Där var det 34 grader.

 

Förra veckan var den varmaste veckan
i hela Sverige sen 1970.
Juni kan bli en rekordvarm månad
när alla dagar är räknade.

 

Moa Hallberg är meterolog på SMHI.
Hon säger att det kommer bli lite svalare denna vecka.
Hon säger också att förra veckan var det 30 grader
på många platser i Sverige.
Men denna vecka kommer det kanske vara 20 grader
på många platser istället.