Statyer rivs ner runt om i världen

Statyer rivs ner

en staty av Christofer Columbus som revs den 10 juni i Minneapolis. Fotograf: Tony Webster

Flera statyer har förstörts under de senaste veckorna runt om i världen. Många människor tycker det är fel att det finns statyer på människor som en gång i tiden tjänade pengar på slaveri.

 

Många pratar om statyer just nu och det hänger ihop med Black Lives Matter-demonstrationerna. Demonstranterna tycker att ledare från gamla tider ska plockas ner, särskilt de som arbetade med saker som vi inte tycker är okej i dag. 

 

Nyligen firades en dag som heter Juneteenth i USA. På den här dagen uppmärksammar amerikanerna att slaveriet blev förbjudet och de sista slavarna befriades. Det här hände år 1865.

 

Dagen brukar firas på ett lugnt sätt hemma eller i kyrkan. Men i helgen fortsatte demonstrationerna på flera håll i landet. Det var också några statyer som vältes, bland annat generalen för sydstaterna, Albert Pike.

 

I det amerikanska inbördeskriget (1861–1865) krigade norra USA mot södra USA. Södra USA var för slaveriet och norra var emot. Därför vill många människor riva statyer som representerar sydstaterna eller slaveriet på något vis.

 

Även i Sverige har det diskuterats om att vissa statyer borde tas bort. En namninsamling på att plocka ner statyer på Carl von Linné har startats. Han var den som gav namn åt många av våra växter och djur. Men de som startat namninsamlingen tycker att Carl von Linné också bidragit till rasismen i världen.

 

Statsminister Stefan Löfven tycker inte det är en bra idé att plocka ner statyer.

– Vi har en historik. Ska man vart hundrade år börja tänka på vilka statyer eller andra monument som ska rivas för att vi nu ser det här i ett annat ljus? Jag tycker man kan ha uppfattningar om olika personer, men att vi skulle börja se över vilka statyer vi ska ha kvar, nej, jag tror inte på det, säger han till SVT.

 

Fundera och diskutera:

  1. Är det rätt eller fel att plocka bort statyer? Varför?
  2. Finns det någon staty där du bor? Vilken?
  3.  Vem skulle du vilja se som staty?

 

Källa och licens till artikelns bild.

Många statyer har rivits ner
runt om i världen.
De som river ner statyerna
tycker att statyerna symboliserar dåliga saker.

 

Under många protester till exempel i USA
har demonstranterna rivit ner statyer.
Statyerna har ofta visat människor
som en gång i tiden ägde slavar.

 

Många tycker alltså att det är fel
att det finns statyer på såna människor.
Därför har de rivit ner statyerna.

 

Men alla tycker inte att man ska riva ner statyer.
Sveriges statsminister tycker inte det.
Men i Sverige har inga statyer rivits ner.