Herrarna får nästan alla stödpengarna

En person som spelar fotboll

Damlagen får lite av regeringens stödpengar.

Regeringen har gett ett stödpaket till svenska fotbollsklubbar får att klara ekonomin i coronatider. Men det är herrlagen som får nästan alla pengarna.

 

Regeringens stödpaket till svensk fotboll är på 76 miljoner kronor. Av de pengar får herrlagen i allsvenskan och superettan 72,9 miljoner. Damlagen får nöja sig med 3,6 miljoner.

 

Det är Riksidrottsförbundet som har bestämt hur pengarna ska delas upp. Idrottsminister Amanda Lind säger så här om pengarna:

– Om stödet fördelats så att damidrotten inte klarar denna kris i samma utsträckning som herridrotten, har det inte fördelats på det sätt man kan förvänta sig, säger hon till Aftonbladet. 

 

De 76 miljonerna ska täcka förluster som fotbollsklubbarna haft under perioden 12 mars och 30 juni. Eftersom fotbollsmatcherna fortfarande spelas utan publik förlorar klubbarna mycket pengar. Stödet är en del av regeringens stödpaket på sammanlagt 500 miljoner som delas ut till svensk idrott.

 

Fredrik Stengarn är ordförande för damlaget KIF Örebro som spelar i allsvenskan. Han är väldigt besviken på att damfotbollen får så liten del av pengarna.

– Jag är mållös. Med fördelningar som dessa… så vet jag inte vad jag ska säga till våra fotbollsspelande tjejer. Den här fördelningen är under all kritik. Jag blir uppgiven och ledsen för tjejernas skull, säger han till Aftonbladet.

Fotbollen har börjat nu.
Men de spelar utan publik.
Det gör att fotbollsklubbarna
inte får in så mycket pengar.

 

Därför har regeringen gett
pengar till fotbollsklubbar.
Men herrarna får nästan alla de pengarna
och damerna får inte så mycket.

 

Regeringen har gett 76 miljoner kronor
till fotbollsklubbarna.
72,9 miljoner kronor har gått till herrlagen.
Och bara 3,6 miljoner till damlagen.

 

Amanda Lind är idrottsminister i Sverige.
Hon säger att om damerna inte klarar sig
lika bra som herrarna har pengarna delats på fel sätt.