Coronaviruset smittar inte i vatten

Två tjejer som badar

Fritt fram för bad i sommar. Bild: Pexel.

Nu är sommaren här på riktigt och många är vi som längtar efter att få svalka oss havet och i bassänger. Men hur är det med coronaviruset? Du kan inte bli smittad i vattnet, säger experterna.

 

Vågar vi bada med andra i havet i sommar? Ja, det verkar ofarligt. Coronaviruset trivs inte så bra i det varma sommarvattnet. Och i poolen går det också bra att bada, coronaviruset gillar inte klor särskilt mycket heller.

 

Mats Wahlgren är professor i smittskydd vid Karolinska institutet i Stockholm. Han säger att viruset trivs bäst i ungefär 4 grader. Det är ju väldigt kallt att bada i fyra graders vatten, i sommar brukar vattnet vara mellan 20 och 25 grader.

 

Om viruset skulle hamna i vatten så späds det ut väldigt fort. Chansen att vi skulle få in viruset i våra kroppar är väldigt liten, säger Mats Wahlgren.

– Jag tycker inte att man behöver vara orolig för det. Det viktigaste är förstås att man håller avstånd. Två meter mellan handdukarna, minst, och att man badar med avstånd, säger Mats Wahlgren till Sveriges Radio.

Nu när sommaren är här
är det många som vill bada.
Men hur blir det med coronaviruset?

 

Enligt experterna är det okej
att bada ändå.
Coronaviruset trivs nämligen inte så bra
i det varma sommarvattnet.

 

Coronaviruset trivs bäst i ungefär 4 grader.
Och på sommaren brukar vattnet vara
mycket varmare än så.

 

Därför är det okej att bada
både i havet och i en pool.
Det är väldigt liten risk att
bli smittad på det sättet enligt experterna.