Nya protester i USA

Avspärrning vid en brottsplats.

Ännu en svart man har skjutits till döds av polis i USA.

I fredags sköt polisen en svart man i samband med ett gripande. Händelsen har gjort att människor börjat protestera igen.

 

Det är nu tre veckor sedan George Floyd dödades av polisen. Sedan dess har människor protesterat över hela världen mot rasism inom polisen, både på gatorna och på nätet. Hashtaggen #BlackLivesMatter har spridits på sociala medier.

 

I fredags sköts ännu en man till döds av polisen. Det hände i den amerikanska staden Atlanta som ligger i delstaten Georgia. Mannen var 27 år och hette Rayshard Brooks. En av poliserna har fått sparken och polischefen i Atlanta har sagt upp sig.

 

Det finns övervakningskameror som visar hur polisen stoppar Rayshard Brooks bil för att göra ett alkoholtest på honom. Rayshard Brooks tar tag i en av polisernas elchockvapen och börjar springa från platsen. En video visar hur Rayshard Brooks riktar elchockvapnet mot poliserna innan polisen skjuter honom i ryggen.

 

Men eftersom ett elchockvapen inte kan döda tycker många att det var fel att polisen sköt med riktiga skott mot Rayshard Brooks. Dessutom sköts han i ryggen när han försökte fly.

Den här händelsen påminner om den när George Floyd greps eftersom polisen använder onödigt våld när de ska gripa en person.

För tre veckor sen dog en svart man
som hette George Floyd i USA.
Han dog när han skulle bli gripen av polisen
för att polisen satte ett knä mot hans nacke.

 

Efter det har det varit stora protester
mot rasism inom polisen.

 

I fredags sköts en svart man av polisen
när de skulle gripa honom.
Han hette Rayshard Brooks och dog också
efter att han hade blivit skjuten av polisen. 

 

Efter det blev det ännu fler protester i USA.
Många tycker att polisen använder onödigt mycket våld
när de ska gripa människor med mörk hudfärg.