30 länder vill arbeta för ett renare hav

Plastflaska på en strand

Alla plast som produceras och slängs är ett stort problem för miljön. Foto: Pexel.

Sverige har gått med i en internationell grupp som ska arbeta för att hindra att plaster och mikroplaster hamnar i havet. Gruppen presenterades under måndagen på den internationella havsdagen.

 

Ungefär 30 länder är med i gruppen som startades av Norge, Antigua och Bermuda och Maldiverna.

 

Ett av målen är att hitta en global överenskommelse om hur vi ska hantera all plast som produceras och som sedan hamnar i våra hav och vår natur. Plasten hotar den biologiska mångfalden men också fiskeindustrin och turismen.

− Världens hav har inga gränser, vi måste därför agera globalt för att få ett renare hav. Denna nya grupp enar de länder som liksom Sverige, vill se mer handling och ett högre tempo i arbetet att bekämpa föroreningar av plast i havet. En global överenskommelse om plast är en del av lösningen. Vi har ingen tid att förlora, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

 

Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent så hamnar runt 8 miljoner ton plast i haven varje år. I dag finns det runt 150 miljoner ton plast i haven. Plastproduktionen har hela tiden ökat sedan 1950-talet. I dag tillverkas 9 500 kilo plast varje sekund, enligt Håll Sverige Rents siffror.

 

 

 

 

Av: Gustav Sigala Haggren

Igår, på måndagen, var det
den internationella havsdagen.
Då presenterade regeringen
att Sverige gått med i en ny grupp.

 

Gruppen finns för att
vi ska ta hand om våra hav.
Ett av målen med gruppen är att
komma på hur vi ska ta hand om plast i haven.

 

Ungefär 30 länder är med i gruppen.
Isabella Lövin sa att världens hav
inte har några gränser.
Därför är det bra att många länder
är med i gruppen.