Forskare vill förbjuda djurmarknader

Fåglar i bur

Forskare vill förbjuda djurmarknader.

Hundratals forskare och experter har skrivit under ett upprop. De kräver att marknader med vilda djur förbjuds för att hindra att fler sjukdomar som covid-19 sprids i framtiden.

 

Vi vet ännu inte säkert var covid-19 har spridits ifrån från början. Men det finns de som misstänker att viruset har spridits via myrkotten som såldes på den stora matmarknaden i Wuhan i Kina. Myrkotten har däremot bara varit en så kallad mellanvärd och kan ha fått viruset från fladdermusen.

 

Forskarna vet att den tidigare virussjukdomen SARS spreds från ett mårddjur som heter civett och blödarsjukdomen Ebola har hittats i fladdermöss.

 

Eftersom det finns många bevis att vi blir sjuka från djur så tycker forskarna att marknader med vilda djur ska förbjudas.

– Det är på de här marknaderna där en massa olika djurarter förvaras som virus kan smitta djur emellan och sedan vidare till människan, säger Peter Westman till Sveriges Radio. Han är biträdande generalsekreterare på Världsnaturfonden.

 

Men det är inte bara marknader som är problemet. Det är också när vi hugger träd i skogen. När skogen försvinner så flyttar de vilda djuren närmare städerna.

– Ett steg på vägen för att minska risken för nya pandemier är nu att få fler länder att stänga högriskmarknader, säger Peter Westman till Sveriges Radio.

Ingen vet exakt
var ifrån coronaviruset kommer.
Men det verkar som det kommit
från en djur som sålts på en marknad i Kina.

 

Många andra sjukdommar
till exempel Ebola och SARS
har också kommit från vilda djur.

 

Därför tycker nu många forksare
att man ska förbjuda vilda djur på marknader.

 

På sådana marknader sitter djuren
tätt inpå varandra.
Då är det lätt att smitta varandra
med olika sjukdommar som sen kan smitta människor.