Musikterapi ska hjälpa barn och unga

Någon som spelar på ett piano.

Musik kan få oss att må bättre.

Många barn och unga lider i dag av psykisk ohälsa. Det betyder att de kan känna sig ledsna, oroliga eller ensamma. Musikbojen heter en stiftelse som vill att fler barn och unga kan få hjälp genom musikterapi.

 

De flesta människor mår bra av att lyssna på musik som de tycker om. Men musik kan faktiskt också fungera som medicin. Musikterapi är en form av terapi som hjälper människor ur psykisk ohälsa. Det kan handla om att spela instrument eller bara att lyssna på musik.

 

Lena Uggla är musikterapeut på Astrid Lindsgrens barnsjukhus i Stockholm. Det är också hon som leder Musikbojens expertgrupp.

– Ofta är det så att vi har känslor och erfarenheter som vi inte kan uttrycka i ord. Med musikterapi kan man samtala på en annan nivå, men det är också ett sätt att reglera sina känslor, säger hon till tidningen Läget.

 

Artisten Seinabo Sey
Seinabo Sey är en av artisterna som stöttar Musikbojen. Foto: Märta Thisner.

 

Musikbojen har samlat flera kända artister som arbetar för att fler barn och unga ska få hjälp genom musiken. Seinabo Sey är en av artisterna som ingår i Musikbojen.

– Musik är ett språk som passar många barn och unga. Och det är universellt, säger Claire Rosvall som grundade Musikbojen.

 


Musikterapi kom till de nordiska länderna efter första och andra världskriget. Då användes musikterapi för att behandla soldater som mådde dåligt efter vad de varit med om i krig.

Fler barn lider idag av psykisk ohälsa.
Psykisk ohälsa betyder
att man känner sig ledsen, ensam eller orolig.

 

Det vill Musikbojen ändra på.
Musikbojen vill att barn och unga
ska få hjälp genom musik.
Det kallas musikterapi.

 

De flesta mår bra
av att lyssna på musik de tycker om.
Och musik kan ibland fungera som medicin
om man känner sig ledsen eller orolig.

 

Lena Uggla jobbar på Musikbojen.
Hon säger att det ibland kan vara svårt
att prata om vad man känner.
Men med musik kan man visa vad man känner
utan att behöva prata.