Barnradion hyllades på radiofestival i New York

Barnradion vann pris på radiogala

I Barnradions nyinspelning av Bröderna Lejonhjärta spelas Skorpan av 11-årige Leon Sandelius och Jonatan av 19-årige Malte Myrenberg Gårdinger. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges Radios Barnradion vann flera priser i en känd och stor festival för radioprogram i i USA. Totalt blev det två guld och ett silver till Barnradions program.

 

Juniornyheterna vann guld för bästa ungdomsprogram och silver för bästa nyhetspodd. Och en nyinspelning av Bröderna Lejonhjärta belönades med guld i klassen bästa drama.

– Extra kul i år är att både en storslagen dramaserie som Bröderna Lejonhjärta kammar hem guld och att ett nyhetsprogram för barn vinner silver och guld. Jag tycker det här årets vinster visar på bredden och kvalitén i produktionerna från Barnradion, säger gruppchefen Linda Belanner, från SR:s Barnradion.

 

Juniornyheterna är ett nyhetsprogram för målgruppen 9 till 13 år. Konceptet bygger på korta nyheter som är anpassade för just den målgruppen. Juniornyheterna sänder nyhetsuppdateringar i P4 varje vardag klockan 17:34. Dessutom kan man ta del av Juniornyheterna på Instagram och i Juniornyheterna Special – en fördjupande och förklarande podd på 6 minuter som släpps varje fredag.

 

Nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Bröderna Lejonhjärta består av totalt tio avsnitt där lyssnarna får följa bröderna Skorpan och Jonatan i deras kamp för frihet i Nangijalas två dalar. 9-årige Skorpan ska dö, men den enda som vågar prata om det är hans älskade storebror Jonatan. Han berättar om det fantastiska landet Nangijala dit man kommer när man dör.

 

New York Festivals Radio Awards är ett internationellt pris som uppmärksammar världens bästa radio. Priset har funnits sedan 1957.

 

Dessa program fick medaljer:

Guld – Bröderna Lejonhjärta (Underhållning – bästa drama special)
Guld – Juniornyheterna (Underhållning – bästa ungdomsprogram)
Silver – Juniornyheterna (Podcasts – bästa nyhetspodd för barn och ungdomar)

 

Sveriges Radio Barnradion
är radioprogram för barn.
Nyligen vann de flera priser
på en stor radiogala i New York.

 

Barnradion vann priser för programmet Juniornyheterna.
Det är ett nyhetsprogram
som sänder nyheter för barn mellan 9 och 13 år.

 

Barnradion vann också ett pris
för en ny version av Bröderna Lejonhjärta.
Det är en saga av Astrid Lindgren.

 

Linda Belanner jobbar på Barnradion.
Hon tycker det var extra kul
att två så olika program vann priser.
Hon säger att det visar att Barnradion
har bra program för många lyssnare.