Elevkår vill skjuta på studentfirandet till efter sommaren

Många studentfirande ställs in

Studentfiranden har ställts in på flera håll i landet. Sveriges elevkårer vill att skolor som inte genomför studentavslutningar i juni i stället ska besluta om att skjuta upp sina studentfiranden till efter sommaren.

– Det bästa hade ju varit att få fira nu, men går det inte så borde elever ges möjligheten att få ta studenten senare, säger Ebba Kock, ordförande för Sveriges elevkårer, till SVT.

 

Coronapandemin har lett till att de flesta evenemang ställts in. Det de som ska ta studenten inte kommer att få ett vanligt studentfirande.

– Studenten är en oerhört viktig högtid. Det är mer än att åka flak, det är att fira att man klarat sig igenom det här utbildningssystemet, säger Ebba Kock som föreslår att studentfiranden som ställs in i stället borde skjutas upp.

 

Sedan den 29 mars har tillställningar med över 50 personer varit förbjudna, vilket gjort det svårt för skolor att planera sina studentavslutningar.

 

I Stockholms län har samtliga kommunala skolor beslutat att ställa in sina utspring. Men för många skolor runt om i landet är det fortfarande oklart hur firandet ska genomföras.

 

Många studenter vill ha besked och kan tänka sig skjuta upp firandet, även om det sker under andra former.

– Alla har olika inställningar till frågan eftersom det skiljer sig åt runt om i landet beroende på smittspridningsläget. Det man skulle kunna göra är att springa ut en klass i taget utan publik, så att man åtminstone kan ta sitt studentfoto och säga hejdå till sina klasskompisar, säger Ebba Kock.

 

Skolverket är en myndighet som jobbar med frågor som har med skolan att göra. De tycker att det är bra om skolor hittar andra sätt att genomföra studentavslutningar.

– Studenten borde absolut firas. Om eleverna känner att det är bra idé att skjuta upp det och att det går att genomföra för skolan så kan det vara en bra lösning, säger Maria Olausson på Skolverket.

 

Hon fortsätter:

– Men man måste ha med sig att även ett sådant firande kan ställas in beroende på hur Folkhälsomyndigheten bedömer läget i augusti.

Många saker ställs in nu
eftersom coronaviruset fortfarande smittar många.
Sen den 29 mars får inte fler
än 50 människor samlas på ett ställe.

 

Det gör så att många studentfiranden
också ställs in.
Studentfirande brukar vara en stor sak
för alla elever som har gått ut gymnasiet.

 

Sveriges elevkårer är en organisation
som jobbar med att eleverna ska ha det bra.
De tycker att studenterna borde få fira studenten
när coronapandemin är slut.

 

Skolverket är en myndighet
som jobbar med skolan.
De säger att de också tycker att
studenterna ska få fira studenten.
Men de säger också att alla måste följa
de regler som finns.
Därför kan studentfirandet bli lite annorlunda i år.