Elever i Karlstad övar på att jobba hemifrån

Susanne Norman, lärare på Orrholmsskolan i Karlstad, pratar med eleven Kambiz Safaei som är klar med alla uppgifter. Foto: Lisa Olaison

I klassrummen på Orrholmsskolans mellanstadium i Karlstad är det tomt. Men frågorna haglar ändå över de tre lärarna – via chatt och snap. Eleverna förbereder sig på distansundervisning hemifrån utifall skolorna skulle stänga.

 

Regeringen har ännu inte fattat något beslut om att stänga grund- och förskolor för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Men om de gör det så är Orrholmsskolans mellanstadieelever och deras lärare förberedda på distansstudier via datorn.

 

Redan strax efter klockan sju på morgonen kom det första ”godmorgon-meddelandet” i klasschatten till Linn Seiser som är klasslärare i årskurs 5.

– Jag har skapat en grupp för klassen och kan chatta eller skypa med dem individuellt. Jag fick sedan 23 ”God morgon !” så alla har klarat av att logga in. Där skriver jag in förmiddagens uppgifter i de olika ämnen vi har. Nu är vi förberedda om det blir skarpt läge, säger hon till NWT.

 

Läraren Linn Seiser, lärare på Orrholmsskolan i Karlstad, mitt uppe i en digital lektion i ett tomt klassrum. Foto: Lisa Olaison

 

Och mellan lektionerna är det rast, trots att eleverna är hemma.

– Jag har lagt in i schemat att de ska röra på sig och tänker att vi ska kunna ha idrott också. Jag har redan haft utvecklingssamtal via skype på datorn då en elev var hemma med förkylning. Hon visade upp hunden och katten som en bonus, säger Fredrik Nylén som är klasslärare i årskurs 4.

 

En annan viktig del är den pedagogiska kalender de har på skolan där eleverna bland annat har gjort instruktionsfilmer till yngre elever hur man jobbar i olika digitala program.

– De blev jättebra och vi hoppas att andra skolor också kan ta del av dem, säger Susanne Norman som är klasslärare i årskurs 6.

 

Rektor Rune Jacobsson tycker det är bra att köra ett test innan det blir skarpt läge. Foto: Lisa Olaison

 

Rune Jacobsson är rektor på Orrholmsskolan:

– Lärarnas digitala kompetens har ökat enormt i och med det här. De digitala portalerna kan vi ha stor nytta av även om det inte blir aktuellt nu. Så det är en vinst med det här.

 

På Orrholmsskolan i Karlstad
förbereder man sig nu på distansundervisning.
Det betyder att eleverna inte går till skolan
utan lär sig saker hemifrån.

 

Skolorna har än så länge inte stängt.
Men om det skulle bli så
vill Orrholmsskolan vara berdd.

 

Lärarna har jobbat med olika datorprogram och appar
som till exempel chatt och Snapchat.
Både eleverna och lärarna
klarar av det bra säger lärarna på skolan.

 

De har bestämt att eleverna ska ha rast
som vanligt mellan lektionerna,
fast att eleverna är hemma.