Trångbott för noshörningar i Kenya

Veckans fördjupning noshörningar.

Svart noshörning. Bild. Martin Harvey/WWF

Den svarta noshörningen har länge varit utrotningshotad. Men nu ser det ut som att man är på väg att lyckas rädda arten. Det är bara ett problem. Reservaten som noshörningarna börjar bli för små. Därför måste man nu hitta nya områden dit noshörningarna kan flytta.

 

På 1960-talet, för ungefär 60 år sedan, fanns det mer än 20 000 svarta noshörningar i Kenya. Att jaga och skjuta noshörningar är olaglig. Det kallas för tjuvjakt. Tyvärr finns det många som gör det ändå eftersom de vill komma åt noshörningens horn.

 

På grund av tjuvjakten fanns det för några år sedan bara 300 svarta noshörningar kvar i Kenya. Men nu har man lyckats fördubbla antalet noshörningar. Det gör att det börjar bli trångt i reservaten där noshörningarna lever.

 

I Kenya finns det en myndighet som arbetar för att skydda den svarta noshörningen. De vill att antalet noshörningar ska växa till 2 000 stycken under de närmsta åren. Därför behöver man nu fundera på hur man kan utöka de skyddade områdena där noshörningarna lever.

 

– Det är ju ett mer angenämt problem, men det är ett problem. Livsutrymmet för noshörning och många andra arter har minskat. Dels växer befolkningen i Kenya kraftigt, och marken behövs för odlingar. Och då har man inte utrymme för noshörningarna, säger Allan Carlsson som är WWF:s expert på tjuvjakt och biologisk mångfald till Sveriges radio.

 

 

Veckans fördjupning: Noshörningar

 

Historia

Det har funnits noshörningar på jorden i 60 miljoner år. Ett tag fanns det 30 olika noshörningsarter. I dag finns det fem olika arter kvar men de är utrotningshotade. Det finns två arter i Afrika och tre arter i Asien.

 

Ett stort djur

Noshörningen är det näst största däggdjuret på land och kan väga över 2 000 kilo. En vuxen noshörning är mellan 150 och 180 centimeter hög. En noshörningsunge kallas kalv och väger cirka 60 kilo när den föds. Noshörningar blir cirka 45 år gamla.

Livet som noshörning

En stor del av noshörningens dag går åt till att äta. Noshörningar dricker gärna vatten varje dag men klarar sig utan vatten i flera dagar. Noshörningar tycker om att bada i lerpölar. Leran skyddar både mot värme och insekter.

Noshörningens framtid

Tjuvjägare dödar noshörningar för att såga av och sälja deras horn. Många människor tror att pulvret från malda horn kan bota sjukdomar. Men det är inte sant. Hornet består av samma ämne som människans naglar och hår. Organisationer som WWF arbetar för att rädda noshörningarna. Det gör de till exempel genom att bevaka reservaten där noshörningarna lever och skydda dem från tjuvjakt.

 

Källor:
WWF

Kolmården

Det finns en noshörningsart
som heter svart noshörning.
Den har länge varit utrotningshotad.
Alltså har den hållit på att dö ut.

 

Men nu ser det ut som
att arten är på väg att räddas.
Men det finns fortfarande ett problem.
Det finns inte tillräckligt med plats.

 

Den svarta noshörningen bor i Afrika.
I Kenya finns det reservat
för noshörningarna.
Men de börjar bli för trångt där.

 

Att noshörningarna inte har tillräcklig plats
beror på att det blir fler och fler människor i Kenya.
Det beror också på att marken
används till att odla mat.

 

Veckans fördjupning: Noshörningar

 

Historia

Noshörningar har funnits i 60 miljoner år.
Det har funnits upp till 30 olika noshörningsarter.
Men nu finns det bara
fem olika arter kvar och de är utrotningshotade.

Tre arter lever i Asien
och två arter lever i Afrika.

Ett stort djur

Noshörningar är det näst största däggdjuret
som lever på land.
En noshöring kan väga upp till 2 000 kilo.
Och de kan vara mellan 150 och 180 centimeter höga.

 

Noshörningens barn kallas för kalvar.
En noshörnings kalv väger cirka 60 kilo
när den föds.
Noshörningar blir ungefär 45 år gamla.

Livet som noshörning

Noshörningar lägger en stor del av dagen
på att äta.
Noshörningar gillar att dricka vatten
men de kan klara sig utan vatten i flera dagar.

Noshörningar tycker om
att bada i lera.
Leran skyddar dem både mot solen
och mot insekter.

Noshörningens framtid

Noshörinngar är utrotingshotade.
Det finns folk som jagar dem
fast att det är förbjudet.
De som jagar noshörningar
villl såga av deras horn och sälja dem.

 

Men det finns organisationer som jobbar för
att rädda noshörningarna.
En sådan organisation heter WWF.
De har till exempel koll på reservaten
där noshörningarna bor så ingen jagar noshörningarna där.