Många kämpar för att Vasaloppet ska bli av

Vasaloppet 2019

Vasaloppet 2019. Foto: Nisse Schmidt

På fredag, 21 februari, börjar Vasaloppet. På lördag är det dags för Barnens Vasalopp och på söndag är det Ungdomsvasan. Men det varma vädret har ställt till det. Nu hjälper många frivilliga till att lägga snö på banan.

 

Vasaloppet är ett skidlopp som går mellan Sälen och Mora. Den varma vintern har gjort det svårt att hålla banan i bra skick för skidåkning. Förra helgen var det plusgrader och regn i Dalarna.

 

Nu har två lopp fått ändrade startplatser och blivit kortare. Dessutom är det färre skidåkare än vanligt som har anmält sig. Men arrangörerna tror ändå att Vasaloppet kommer att bli av. 

 

Under veckan har många frivilliga hjälpt till med lägga ut både konstsnö och vanlig snö på banan. Sportchef Tommy Höglund säger att det är den svåraste vintern på länge för Vasaloppet.

 

Barnens Vasalopp är för barn i ålder 3–10 år. Loppet går i Sälen den 22 februari och i Mora den 29 februari. I det stora Vasaloppet är de yngsta anmälda skidåkarna 7 år.

 

Vasaloppets historia

Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Det första loppet ägde rum redan 1922. Sedan dess har mer än en miljon människor åkt loppet.

 

Men Vasaloppets historia går 400 år tillbaka i tiden. År 1521 var Sverige i union med Danmark. Många i Sverige var missnöjda med den danska kungen. En av dem var Gustav Eriksson. Han hade fängslats i Danmark efter att han gått emot den danska kung Kristian.

 

Gustav Eriksson flydde från Danmark och hamnade i Dalarna. Där kunde han få bönderna att enas och starta ett uppror mot den danska kungen. Efter en skidresa från Berga by i Sälen till Mora kunde han leda Sveriges uppror.

På fredag den 21 februari börjar Vasaloppet.
Det är en stor skidtävling
som går mellan Sälen och Mora.

 

På lördagen den 22 februari
är det barnens vasalopp i Sälen.
Och den 29 februari är det ett i Mora.
Barnens vasalopp är ett kortare lopp
för barn mellan 3 och 10 år.

 

Men i år finns det ett problem med Vasaloppet.
Det har nämligen varit så varmt
så det finns inte så mycket snö.

 

Därför hjälper nu frivilliga till
med att lägga vanlig snö och konstgjord snö på banan.
Chefen för Vasaloppet tror ändå
att loppet kommer att bli av.