Fler unga blir rånade

En tjej vid en gata.

Allt fler unga blir rånade i Sverige.

Allt fler unga blir rånade i Sverige. Brott mot personer under 18 år ökade med 31 procent förra året. 

 

BRÅ är en myndighet som arbetar med att föra statistik på brott i Sverige. Namnet är en förkortning och står för Brottsförebyggande rådet.

 

Nu har BRÅ skrivit en rapport om brott i Sverige under 2019. Rapporten visar att allt fler unga blir rånade. Totalt blev 2480 personer under 18 år rånade förra året. Det är en ökning med 31 procent. Rån mot barn är det brott som ökade mest förra året.

 

Linda Löfberg arbetar på Stödcentrum i Stockholm. Hon säger att rånen sker både i centrala Stockholm och ute i förorterna. 

– Det är rån som sker dagtid i dagsljus på platser där det har vistats ganska mycket folk, säger hon till Sveriges radio.

 

Linda Löfberg berättar att hon har märkt att det är allt yngre människor som kommer och berättar för henne att de blivit rånade. Ofta blir de av med mobiltelefoner, hörlurar och märkeskläder. Många som kommer in till Stödcentrum är mellan 9 och 12 år.

 

Under 2019 anmäldes 1,54 miljoner brott i Sverige. Det är ungefär lika många som 2018. Det finns andra brott som har minskat, till exempel inbrott i hus och trafikbrott.

Fler personer under 18 år
blir rånade i Sverige.
Det visar ny statistik
från Brottsförebyggande rådet.

 

Brottsförebyggande rådet förkortas BRÅ.
Det är en myndighet
som arbetar för att minska brott.
Men de för också statistik över
vilka och hur många brott som begås.

 

De brott som ökat är mest rån.
De händer att folk blir av med
telefoner, hörlurar eller märkeskläder.

 

Men andra brott har också blivit färre.
Till exempel är det färre inbrott i hus
och färre trafikbrott.