Svart plast återvinns inte

Plastförpackningar

Svarta plastförpackningar eldas upp.

Vi blir allt bättre på att källsortera våra sopor. Men svarta plastförpackningar kan inte återvinnas utan bränns upp. Maskinerna kan helt enkelt inte se svarta saker.

 

I Sverige är vi bra på att källsortera jämfört med andra länder. Men av det som slängs på rätt sätt så finns det ändå plast som inte bränns upp: den svarta plasten. De svarta plastförpackningarna blir inte upptäckta av maskinerna.

 

Mattias Philipsson är vd för Svensk Plaståtervinning. Han förklarar att företaget använder teknologi som använder infrarött ljus. Det infraröda ljuset har svårt att upptäcka svarta och mörka färger. Därför är det mycket plast som inte blir sorterat.

 

Ett stort problem är snusdosan. Den runda asken är traditionellt i svart färg. Men Mattias Philipsson tror att företagen som gör snusdosorna kommer byta till ljusare färger.

 

Han tycker att det viktigaste är att vi fortsätter sortera våra sopor och försöker återvinna så mycket plast som möjligt.

– Varje plastförpackning som i stället materialåtervinns minskar klimatpåverkan ungefär med 40 procent jämfört med om vi skulle elda upp den, säger han till SVT.

 

Även om vi är ganska bra på att återvinna plast så kan vi bli mycket bättre. Mer än hälften av alla plastförpackningar hamnar fortfarande på fel ställe.

Vi blir bättre och bättre
på att sortera våra sopor.
Men trots det så finns det fortfarande en plast
som inte återvinns.

 

Det är plast som är svart.
Det beror på att svart plast
inte kan upptäckas av maskinerna.

 

När soporna kommit till återvinningscentralen
sorteras de av maskiner.
Dessa maskiner använder något
som heter infrarött ljus.
Och det ljuset kan inte upptäcka svarta färger.

 

Därför blir mycket svart plast
inte sorterad på rätt sätt.
Istället bränner maskinerna upp
den svarta plasten.

 

Förhoppningsvis blir företag mer medvetna om dettta.
Och slutar göra plastförpackningar
som är svarta.