Bjud inte hunden på julmat

Hund

Ge inte hundar för mycket mat från julbordet.

Under jul och nyår dukar vi upp en massa godsaker på våra bord. Men många hundar blir sjuka för att de får i sig choklad och fet mat.

 

En veterinär är en person som tar hand om sjuka djur. Victoria Wilke är veterinär på djursjukhuset i Växjö. Hon berättar att hon får ta hand om många sjuka hundar och katter varje år.

 

När vi dukar till julfest är det lätt att våra husdjur får i sig för mycket av godsakerna. Det kan vara direkt farligt för djuren.

 

För hundar är det extra farligt med mörk choklad. Det kan vara så giftigt att hunden faktiskt kan dö om den får i sig för mycket.

 

Men julmaten är också farlig för hunden. Det beror på att mycket av julmaten är väldigt fet, som till exempel julskinka och revbensspjäll. Om hundar äter för mycket fet mat får de väldigt ont i magen och kan börja kräkas.

 

En annan sak som hundar absolut inte ska äta är deg. Så när ni bakar lussekatter och pepparkakor får ni inte mata hunden med den goda degen.

 

Hur mycket kan vi då mata hunden när vi äter julmiddag? Victoria Wilkes tips är att bara ge dem en fjärdedel av det vi tänkte ge hunden. Alltså får vi bara ge hunden väldigt lite mat.

Varje år på jul äter vi människor
massa god mat.
Men samma mat som är god för oss
kan vara farlig för andra djur.

 

Hundar får ofta lite extra mat på jul.
Men det är viktigt att inte ge dem mat
som är dålig för dem.

 

Hundar tål till exempel inte choklad.
Och de mår inte bra av för fet mat
som till exempel skicka och revbensspjäll.

 

Hundar tål inte heller deg.
Därför är det inte bra att mata dem
med överbliven deg från pepparkaksbaket.

 

Men lite extra mat på julen
är såklart roligt för hunden.
Men tänkt på att inte ge hunden
för mycket mat så den får ont i magen.