Fler bergsgorillor i världen

Bergsgorillor.

Bergsgorillorna har blivit fler under de senaste åtta åren.

Bergsgorillorna har länge levt i fara. Men nu säger Ugandas regering att bergsgorillorna faktiskt har blivit fler under de senaste åtta åren.

 

Bergsgorillan finns bara på några få platser i världen. En plats är Bwindiparken i Uganda. Nu har Ugandas regering, det internationella gorillaprogrammet och Världsnaturfonden WWF gjort en stor räkning för att se hur många gorillor som lever där.

 

När människor räknar djur kan det bli lite fel om vi råkar räkna samma djur flera gånger. Därför har bergsgorillorna räknats med hjälp av deras bajs i stället. Då kan de som räknar vara säker på att gorillorna bara räknats en gång.

 

För åtta år sedan fanns det 400 gorillor i parken, men i den här räkningen fanns det 459 gorillor. Det betyder att det nu finns 1 063 bergsgorillor i världen.

 

Det är inte bara bergsgorillan som är hotad. Orangutanger och schimpanser minskar också i världen. Det beror bland annat på att regnskogarna blir mindre. Det beror också på tjuvjakt, alltså att någon jagar djuren utan att de får.

 

Bergsgorillan är den största levande människoapan. Den är en nära släkting till människan. Gorillorna är skygga och försvarar inte sina områden, därför lever den i stor fara om den blir hotad. Det är därför väldigt bra att gorillorna nu har blivit fler.

 

 

Källa och licens till artikelns bild.

Bergsgorillan är en stor apa.
Den är faktiskt släkt med människan.
Men det finns inte så många bergsgorillor
kvar i världen.

 

Bergsgorillor lever på några få platser i världen.
En plats där de finns är i Uganda i Afrika.
Där har det tidigare funnits 400 gorillor.

 

Men nu har några forksare räknat
hur många bergsgorillor det finns.
Och de kom fram till
att det faktiskt finns fler än 400.

 

Nu fins det ungefär 459 bergsgorillor i Uganda.
Det är väldigt bra att de blir fler
för det betyder att de trivs.

I världen finns det nu 1 063 bergsgorillor.