Var tredje svensk har stulit en julgran

Granar täckta av snö.

Det är olagligt att hugga ner en gran i skogen.

Det är olagligt att hugga ner en gran i skogen. Det kan straffas med böter eller fängelse. Men var tredje svensk har gjort det.

 

När julen börjar närma sig åker många svenskar och handlar julgran. Vissa åker till affären och andra handlar från privatpersoner på gator och torg. Men nu visar det sig att många också hugger ner sin egen gran i skogen. Det är olagligt och kan straffas med böter eller fängelse.

 

Det kan se ut som att granarna står fritt ute i naturen. Men det är faktiskt någon som äger marken och granarna som står där.

– Det är ju egentligen en stöld så det ska vara kontakt med polisen. Även om jag tycker att polisen har viktigare ärenden än att åka ut och fånga en julgranstjuv, säger Olle Adolfsson på Holmens skogsbolag till Sveriges radio.

 

Enligt enkäten från organisationen Skogssverige har var tredje svensk någon gång stulit en gran. Om grantjuven åker fast så kan han eller hon dömas till böter eller fängelse.

– Vi har folk som lägger ner sin själ i att tjäna pengar på att odla julgranar. Dessutom är de mycket finare än de som står ute i skogen, säger Olle Adolfsson på Holmens skogsbolag till Sveriges radio.

Nu när julen snart är här
är det många som vill ha en julgran.
De flesta åker och köper en julgran
från en affär eller på torget.
Men vissa hugger ner en julgran från skogen.

 

Men det är faktisk olagligt.
Granar som står i skogen
ägs av den som äger marken.
Därför är det stöld
att hugga ner en julgran i skogen.

 

Men trots det är det många
som har gjort det ändå.
Var tredje svensk säger
att de någon gång har huggt ner en gran.

 

Eftersom det är olagligt
kan det straffas med fängelse eller böter.
Därför är det bättre att köpa en julgran,
eller kanske hyra en.