Många länder minskar utsläpp

Fabrik

Många länder har lyckats minska sina utsläpp av växthusgaser.

Utsläpp av växthusgaser är ett hot mot vår planet. Därför är det väldigt bra att många länder har minskat sina utsläpp under de senaste sju åren.

 

Just nu pågår FN:s stora klimatmöte i Madrid. Där har en grupp människor berättat hur mycket växthusgaser vi släppte ut mellan 2012 och 2017.

 

Av 57 länder så har 31 lyckats minska sina utsläpp. Det är väldigt bra.

 

Christoph Bals arbetar i miljöorganisationen Germanwatch. Han tror att de sjunkande siffrorna kan visa att vi är på rätt väg. Många av de 57 länderna släpper ut mest växthusgaser av alla. Så om de sänker sina utsläpp av växthusgaser så är det väldigt bra.

 

Det som inte är lika bra är att växthusgaserna fortfarande ökar i hela världen. Alltså om vi räknar alla länders utsläpp. Länder som just nu släpper ut mycket växthusgaser är Australien, Saudiarabien, USA och Kina.

 

De som har lyckats sämst med att minska sina utsläpp är USA, de hamnar längst ner på listan eftersom de släpper ut mest växthusgaser per person. Högst upp på listan ligger Sverige.

 

Men Sverige hamnar ändå bara på fjärdeplats. De tre första platserna är tomma, dit kan bara länder nå som kan hindra så att jorden inte värms upp mer än 1,5 grader. Och det är det inget land i världen som har lyckats med ännu.

Växthusgaser kallas de gaser
som gör jorden varmare.
Det är till exempel gaser
som koldioxid och metangas.

 

Växthusgaser åker ut i atmosfären
bland annat genom bilar och fabriker.
Men nu har många länder
börjat släppa ut mindre växthusgaser.

 

Av 57 länder så har 31 stycken
börjat släppa ut mindre växthusgaser.
Det är bra för klimatet.

 

Tyvärr så släpper alla länder på jorden
ändå ut mer växthusgaser nu.
Men det är ett första steg
mot en planet som mår bättre.