Sanna Marin är världens yngsta regeringschef

Sannar Marin är Finlands nya statsminister. Foto: Laura Kotila

Nu har Finland röstat fram en ny statsminister. Den nya statsministern heter Sanna Marin och är 34 år. Hon är världens yngsta regeringschef.

 

Sanna Marin är partiledare för Socialdemokraterna i Finland. Hon ska styra landet tillsammans med fyra andra partier. Ledarna i de fyra partierna är också kvinnor och är mellan 30 och 35 år. Finland kommer alltså nu att ledas av fem kvinnor.

 

Det finns fler regeringschefer i världen som är unga. Oleksyj Hontjaruk är premiärminister i Ungern och är 35 år. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska fylla 37 år. Jacinda Ardern är premiärminister i Nya Zeeland och är 39 år. Hon är den första regeringschefen som fött barn under sin tid som ledare.

 

Stefan Löfven är Sveriges statsminister. Just nu är han den enda manliga regeringschefen i Norden. I de andra nordiska länderna är det kvinnor som är regeringschefer. Erna Solberg är statsminister i Norge, Katrín Jakobsdottír är Islands statsminister och i Danmark är Mette Frederiksen statsminister.

 

Fördjupning: Kvinnliga makthavare

 

Sverige

Under de senaste 1000 åren har Sverige letts av många olika regenter. Tre av dem har varit kvinnor.

Drottning Margareta gjorde sig till härskare över hela Norden 1387-1412 och är en av våra absolut mäktigaste regenter. Hon enade de nordiska länderna vilket gjorde att Norden blev Europas största rike.

Drottning Kristina var regent över Sverige 1644-1654. Under denna tid var Sverige en stormakt med stort inflytande i Europa. Men Kristina ville inte vara drottning. 1654 avsade hon sig sin titel och flyttade till Rom.

Ulrika Eleonora vara bara drottning under två år, 1718-1720. Hon utropade sig till drottning efter att hennes bror, Karl XII, dött på slagfältet. Ulrika Eleonora försökte behålla makten men istället blev hennes man, kung Fredrik I, regent.

 

Drottning Margareta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Världen

Wu Zetian är Kinas enda kvinnliga kejsare och monark genom historien. Fler kvinnor har styrt Kina men Wu Zetian, som blev regent omkring år 690, är den enda kejsarinnan.

Kleopatra var drottning över det Egyptiska riket och levde omkring år 69–30 före vår tid. Hon ärvde riket från sin far men levde många år på flykt innan hon kunde återta tronen.

Drottning Elisabet I är en av Englands mest betydelsefulla regenter genom tiderna. Hon var drottning över England och Irland 1558-1603. Under hennes regeringstid blev England en stormakt i Europa.

 

Drottning Elisabet I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900-talet

Indira Gandhi var Indiens premiärminister under sammanlagt 15 år mellan 1966 och 1984. Hon var den första och enda kvinna som varit premiärminister i Indien.

1988 blev Benazir Bhutto den första kvinnliga premiärministern i ett muslimskt land. Hon var 35 år när hon blev ledare för Pakistan.

Margaret Thatcher var premiärminister i Storbritannien under 11 år, 1979-1990. Så länge har ingen annan brittisk ledare suttit på posten under 1900-talet.

 

Indira Gandhi. Foto: Lawrence Berkeley National Laboratory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens ledare

Angela Merkel är Tysklands första kvinnliga förbundskansler. Hon har suttit vid makten sedan 2005 och brukar räknas som en av de mäktigaste kvinnorna i modern tid.

Ellen Johnson Sirleaf var Liberias president mellan 2006 och 2018. Hon blev den första direktvalda kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land. 2011 fick hon Nobels fredspris för sitt arbete med att skydda kvinnor.

Aung San Suu Kyi var politisk fånge under 21 år eftersom hon protesterade mot makten i sitt hemland Burma. 1991 fick hon Nobles fredspris. Sedan 2016 är hon statskansler i Burma.

 

Ellen Johnson Sirleaf. Foto: Sean Heart

Finland har fått en ny statsminister.
Den nya statsministern heter Sanna Marin.
Hon är bara 34 år.
Därför är hon den yngsta ledaren
för något land i hela världen.

 

Sanna Marin är partiledare
för Socialdemokraterna i Finland.
Hon ska leda landet
tillsammans med fyra andra partier.

 

Finlands nya statsminister
är också en kvinna.
Det gör att Sverige är det enda landet i Norden
som har en manlig statsminister.

 

Fördjupning: Kvinnliga makthavare

Sverige

Sverige är ett ganska gammalt land
och har haft många ledare.
Men bara tre av ledarna
har varit kvinnor.

Den mest kända kvinnliga ledaren i Sverige
är kanske drottning Margareta.
Hon var drottning över hela Norden
mellan åren 1387 och 1412.

 

Världen

I världen finns det några kvinnliga ledare
som har haft väldigt mycket makt.
I Egypten för cirka 2 000 år sen
var Kleopatra drottning.

Och Englands drottning Elisabet I
gjorde England till ett väldigt mäktigt land.

 

1900-talet

Under 1900-talet har det också funnits
några viktiga kvinnliga ledare.
I Indien var Indira Ghandi premiärminister
i 15 år mellan 1966 och 1984.

England hade en kvinnlig premiärminister
under åren 1979 och 1990 som hette Margaret Thatcher.

 

Dagens ledare

Nu finns det många mäktiga kvinnor.
Till exempel Angela Merkel i Tyskland.
Hon räknas som en av världens
mäktigaste kvinnor.