Himlakropp får nytt namn

Himlakroppen Arrokoth

Himlakroppen har fått det nya namnet Arrokoth.

Himlakroppen Ultima Thule får ett nytt namn eftersom många tycker namnet påminner om nazistiska grupper. Nu döps den om till Arrokoth som betyder himmel.

 

Fram tills nu har det funnits en himlakropp som heter Ultima Thule. Men eftersom namnet har kopplingar till nazism och främlingsfientlighet ska den i stället heta Arrokoth. Ordet betyder himmel och kommer från ett språk som talas av den amerikanska ursprungsbefolkningen Powhatan. De levde från början i Virginia, USA.

 

Från början fick himlakroppen namnet Ultima Thule eftersom det är ett mystiskt land i den äldre litteraturen. Men många har blivit arga och ledsna på namnet eftersom det användes av människor som var politiska medlemmar i Adolfs Hitlers nazistparti.

 

Namnet Arrokoth är tänkt att ge en mer positiv mening. Det ska ge oss inspiration att titta på himlen och undra vad som finns där ute bland alla stjärnor och planeter.

 

Människan har lyckats studera flera olika himlakroppar på nära håll. Arrokoth är den som ligger allra längst bort och tidigare i år lyckades rymdsonden New Horizon komma nära nog för att få information om himlakroppen.

 

Arrokoth finns i Kuiperbältet som ligger miljarder kilometer bortom Pluto. Den ser ut som en snögubbe med ett mindre och ett större klot som ligger mot varandra.

 

Himlakroppen upptäcktes första gången 2014.

En himlakropp är något som finns i rymden.
Planeter, stjärnor och månar är
alla exempel på himlakroppar.

 

Det har funnits en himlakropp
som ligger långt bortom pluto.
Den har hetat Ultima Thule.
Men nu har man bytt namn på den till Arrokoth.

 

Himlakroppen bytte namn
för namnet Ultima Thule har dåliga kopplingar.
Många tänker på nazism
när de hör namnet Ultima Thule.

 

Det beror på att många nazister
använder namnet på sig själva.
Därför byter man nu namnet
på himlakroppen.

 

Arrokoth betyder “himmel”
Powhatans språk.
De är ett folk som levat
väldigt länge i Nordamerika.