Vägrade sätta sig på flygplan – döms till böter

Ett flygplan i luften.

Elin Ersson hindrade ett flygplan från att lyfta

Förra året stoppade Elin Ersson ett flygplan från att lyfta. Anledningen var att hon tyckte det var fel att Sverige skickade tillbaka en flykting till Afghanistan. På onsdagen dömdes hon skyldig till brott.

 

Göteborgs tingsrätt beslutade på onsdagen att Elin Ersson begått ett brott mot luftfartslagen när hon stoppade ett flygplan från att lyfta. På flygplanet satt en man som inte fick stanna i Sverige utan skulle flygas tillbaka till Afghanistan – landet han hade flytt från.

 

Elin Ersson kunde stoppa resan genom att inte sätta sig när flygplanet skulle lyfta. Om inte alla passagerare sitter fastspända i sina säten så får planet inte lyfta. Hon direktsände händelsen på sociala medier.

 

Det här hände på Landvetters flygplats utanför Göteborg för ett och ett halvt år sedan. Nu måste Elin Ersson betala 70 kronor varje dag i 60 dagar. Det blir sammanlagt 4 200 kronor.

 

Elin Ersson hade dömts redan en gång förut för det här brotten. Då skulle hon betala ännu mer pengar. Men beslutet togs tillbaka eftersom en av de som bestämde ansågs vara jävig. Det betyder att personen redan visat att den bestämt sig innan rättegången börjat. Personen hade kallat Elin Persson en ”brottsling” på Facebook.

 

Elin Ersson advokat säger till Sveriges radio att Elin Persson vägrade sätta sig ner för att protestera mot att Sverige skickar hem flyktingar – inte för att begå ett brott.

För ungefär ett och ett halvt år sen
gjorde Elin Ersson en protest.
Hon vägrade sätta sig ned på flyget
som skulle flyga en flykting till Afghanistan.

 

Om inte alla passagerare på ett plan sitter
kan planet inte lyfta.
Därför vägrade Elin Ersson sätta sig ner
när planet skulle lyfta.

 

Nu har domstolen bestämt
att Elin begick ett brott
när hon vägrade sätta sig ned.

 

Men Elins advokat säger att
Elin inte ville begå ett brott.
Hon ville bara protestera mot
att någon skulle bli utvisad från Sverige.