Johannesburg har utsatts för en cyberattack

Staden Johannesburg

Hackare har tagit sig in i Johannesburgs datasystem.Hackare

Man kan tänka på det som att varje dator har dörrar som går från datorn ut till internet. En hackare knackar på dessa dörrar för att se om de kan ta sig in i systemet.

 

 

En grupp människor har kommit åt känslig information i staden Johannesburg. Gruppen vill ha 290 000 kronor för att inte sprida informationen vidare.

 

När någon bryter sig in i ett datasystem brukar de kallas hackare. Nu har en grupp människor gjort en cyberattack i Johannesburg, den största staden i Sydafrika. De har hackat sig in och fått tag i hemlig information om staden och de som bor där. 

 

Eftersom det handlar om känslig information, som till exempel lösenord, stängde staden ner alla sina digitala tjänster. Många människor använder digitala tjänster varje dag, till exempel när de betalar räkningar eller svarar på mejl. Det här har drabbat alla medborgare i staden där det bor 4,4 miljoner människor. 

 

En hacker
Gruppen kallar sig för Shadow Kill Hackers.

 

Hackarna kallar sig för Shadow Kill Hackers och kräver att staden ska betala 4 bitcoin, vilket är 290 000 kronor. Annars tänker de använda informationen och sprida den vidare.

 

Men Johannesburg vill inte ge hackarna några pengar. De tänker återställa sitt it-system själva, skriver de på stadens Twitter-konto

När någon bryter sig in i ett datasystem
brukar de kallas hackare.
En hackare bryter sig alltså in
i datorprogram eller webbplatser.

 

Nu har en grupp hackare
brytit sig in i staden Johannesburgs datasystem.
Johannesburg är den största staden
i Sydafrika.

 

Gruppen med hackare kallar sig
för Shadow Kill Hackers.
De har fått tag i hemlig information. 

 

Nu kräver gruppen att staden Johannesburg
betalar 290 000 kronor.
Då kommer gruppen inte sprida vidare
den hemliga informationen.