Ecuadors president ångrar sig om dyrare bensin

En person tankar sin bil.

Regeringen i Ecuador ångrar sig om dyrare bensinpris.

Fattigdom i Ecuador

Hälften av Ecuadors befolkning är väldigt fattiga, säger FN. Den rikaste delen av befolkningen äger 80 % av landets resurser.

Ecuadors president Lenín Moreno beslutade för ett tag sedan att befolkningen inte längre ska få köpa bensin till ett billigare pris. Men efter att befolkningen har protesterat i tolv dagar har han ångrat sig.

 

Ecuador har haft subventioner på sitt bränsle i 40 år. Det betyder att staten har betalat pengar så att befolkningen har kunnat köpa bensin för ett billigare pris. Men förra året beslutade regeringen i Ecuador att alla ska betala fullpris på bränsle eftersom staten behöver mer pengar. Om regeringen slutar subventionera blir bensin och olja dubbelt så dyrt.

 

I tolv dagar har väldigt många människor protesterat mot beslutet. Bland annat stoppades all trafik mellan huvudstaden Quito och miljonstaden Guayaquil.

 

Några av dem som har protesterat är Ecuadors ursprungsbefolkning. De tillhör den grupp av människor som är mycket fattiga i Ecuador, och därför skulle det bli väldigt svårt för många av dem att betala det nya bensinpriset.

 

Men nu har president Lenín Moreno alltså tagit tillbaka beslutet. Bensin och olja kommer fortsätta subventioneras av staten.

 

Trots att bensin och olja är dåligt för miljön är många människor beroende av det för att kunna ta sig till sitt arbete eller värma upp sin bostad.

Ecuador är ett land i Sydamerika.
De har en president
som heter Lenín Moreno.

 

I Ecuador har människor kunnat köpa bensin
till ett billigare pris länge.
Det beror på att presidenten bestämde
att bensinen skulle vara billigare.

 

Men i år ändrade sig Lenín Moreno.
Han bestämde att bensinen
inte skulle vara billigare längre.

 

Människor i Ecuador blev väldigt upprörda
eftersom bensinen blev så mycket dyrare.
Nu har människor i Ecuador protesterat.
Efter tolv dagars protester fick Moreno ångra sig.
Bensinen kommer fortsätta vara billigare.