Höstlovsresor kan bli dyra för svenskar

Pengar i olika valutor, bland annat euro, dollar och pund

Det kan bli dyrt att åka på höstlovsresa utomlands i år.

Det kan kosta mer pengar att resa till vissa länder på höstlovet. Det beror på att den svenska kronan inte är så stark. Det blir alltså inte så mycket pengar när man växlar till en utländsk valuta. 

 

Just nu är den svenska kronan inte så stark. Det betyder att när du växlar svenska kronor till utländska pengar, till exempel som euro eller dollar, får du inte lika mycket pengar för dem. När den svenska kronan är stark får du mer pengar i en utländsk valuta.

 

Under de senaste åren har den svenska kronan fallit mot dollarn och euron. Både euro och dollar kostar alltså mer nu än för några år sedan. För några år sedan var en amerikansk dollar värd ungefär 7 kronor. Idag är en dollar värd nästan 10 kronor.

 

– För den som är prismedveten är det helt klart bäst att semestra hemma. Det är ju bra för klimatet också, säger Frida Bratt, som jobbar som sparekonom på Nordnet, till SVT Nyheter.

 

Men det finns några länder där den svenska kronan är stark. Två länder är Brasilien och Turkiet. Det finns också flera länder i Östeuropa som är billigare att semestra i än Sverige.

Just nu kan det bli dyrt
att åka på semester.
Det beror på att den svenska kronan
är ganska svag.

 

När den svenska kronan är svag
betyder det att det är dyrare
att växla pengar.

 

För några år sen var en amerikansk dollar
värt ungefär sju svenska kronor.
Men nu är en amerikansk dollar
värd nästan 10 svenska kronor.
Därför kan det bli dyrt att resa till USA.

 

Men den svenska kronan är starkare
i vissa länder med andra pengar.
Till exempel är det billigare att semestra
i Brasilien eller i Östeuropa.