Försvunnen kontinent hittad av forskare

En bild på vår planet, med Afrikas kontinent som syns mest

För 200 miljoner år sedan fanns det en kontinent vid norra Afrika som geologer kallar för Greater Adria.

Geologer kallas de som undersöker marken på vår planet. Nu har geologer från flera länder lyckats kartlägga en försvunnen kontinent som kallas för Greater Adria, vilket betyder Större Adria. 

 

Geologer säger att den gamla Greater Adria kontinenten bröt sig loss från norra Afrika för över 200 miljoner år sedan. Kontinenten ligger idag begraven under södra Europa och forskarna tror att den är lika stor som Grönland.

 

Idag finns bara en liten del av kontinenten kvar och den ligger vid södra Italien, ungefär vid hälen på stöveln som formar Italien. Det betyder att flera turister kan ha varit på semester på den försvunna kontinenten utan att ha vetat om att de var på en annan kontinent än Europa.

 

Geologer från olika länder har jobbat med projektet i 10 år, och projektet har letts av det nederländska universitetet i Utrecht. Geologerna har undersökt ungefär 30 olika länder i Medelhavet för att ta reda på mer information om den försvunna kontinenten.

 

– Forskarna har tagit reda på pusselbitar fördelade över 30 länder. Det är inte så lätt att hitta då medelhavsområdet är jättekomplicerat, säger Steffi Burchardt, som jobbar med strukturgeologi på Uppsala Universitet, till SVT Nyheter.

 

En geolog är någon som jobbar med
att undersöka marken på jorden.
Till exempel kan en geolog undersöka
olika berg eller vad som finns under marken vi går på.

 

Nu har geologer upptäckt en ny kontinent.
Kontinenten har fått namnet större Adria.
Större Adria bröt sig loss från Afrika
för 200 miljoner år sen.

 

Nu ligger kontinenten faktiskt under Europa.
Men det finns bara en liten bit av kontinenten kvar.
Den biten ligger i södra Italien.
Det betyder att människor kan ha varit där
utan att veta om att de faktiskt var på en annan kontinen.