Unga minskar köttätandet för klimatet

Köttbitar på en tallrik med persilja på

Unga människor tror att köttätande påverkar klimatförändringarna och många har ändrat på sina köttvanor enligt en ny undersökning.

Fler unga slutar med kött för klimatets skull. Men äldre tycker inte att köttätandet spelar någon roll och har inte minskat på köttätandet. 

 

SVT har gjort en undersökning tillsammans med undersökningsföretaget Novus om vad svenskar i olika åldrar tänker och tycker om klimatet.

 

Undersökningen visar att nästan alla tycker att det är vi människor som har orsakat klimatförändringarna. Men inte lika många tror att köttproduktionen påverkar klimatförändringar.

 

Undersökningen visar att mer än hälften av unga personer har minskat eller slutat att äta kött. Men mycket färre äldre personer tror att köttet spelar någon roll för klimatförändringarna och har inte ändrat på sitt köttätande.

 

– Rent generellt ser vi att engagemanget för klimatet är större bland yngre än bland äldre. Det kan bero på att man har mer framtid framför sig ju yngre man är, säger Torbjörn Sjöström, som är vd på Novus, till SVT Nyheter.

 

Klimatforskare säger att för att planeten ska klara av vårt köttätande så ska vi max äta 300 gram rött kött, som ko eller gris, i veckan. Men i Sverige äter vi mer än dubbelt så mycket, ungefär 700 gram rött kött i veckan.

SVT och ett företag som heter Novus
har gjort en undersökning.
Undersökningen handlar om
vad människor tycker om klimatet.

 

Undersökningen visar att många tänker
att människor påverkar klimatet på ett dåligt sätt.
Men unga människor tror också
att det är dåligt för klimatet att äta kött.

 

Undersökningen visar att många yngre personer
äter mindre och mindre kött för att hjälpa klimatet.
Men äldre personer tror inte att
det spelar någon roll om man äter kött eller inte.

 

Människor som forskar på klimatet säger att
vi måste äta max 300 gram rött kött i veckan
för att klimatet ska må bra.
Men svenskar äter mer än dubbelt så mycket kött i veckan.
Svenskar äter nästan 700 gram rött kött i veckan.