Ny planet med vattenånga hittad

En målad bild av en blå planet

Forskare har hittat en ny planet som har vattenånga i sin atmosfär.

Forskare har hittat en ny liten planet med vattenånga som ligger utanför vårt solsystem. Det är den planet med de bästa förhoppningarna om liv utanför jorden. 

 

Med hjälp av Hubbleteleskopet har forskare hittat en ny planet som har vattenånga i sin atmosfär. Planeten har namnet K2-18b och ligger 111 ljusår bort, vilket betyder att det tar 111 år för ljuset att färdas dit. Med det snabbaste rymdskeppet som finns idag skulle det ändå ta minst 2 miljoner år att nå planeten.

 

Planeten K2-18b snurrar runt en röd dvärgstjärna, som är mindre än vår sol. Planeten ligger i ett område som gör att stjärnan ger tillräckligt med värme så att det ska kunna finnas vatten i flytande form. Men den röda dvärgstjärnan är annorlunda från vår sol, och kan ge ifrån sig ett skadligt ljus.

 

– Röda dvärgstjärnor kan lysa starkt i ultraviolett ljus och det är livsfarligt för oss, men om det finns liv där måste det ha utvecklats för att klara av den strålningen, säger Ingo Waldmann, som är astronom vid University Collage London.

 

Vi vet inte idag om det finns rinnande vatten på planeten K2-18b, men forskare ska fortsätta utforska planeten för att ta reda på mer information.

Forskare har hittat en ny planet.
Planeten har fått namnet K2-18b
och ligger utanför vårt solsystem.

 

Vad som är speciellt med K2-18b
är att det finns vattenånga där.
Därför tror forskarna att
det kan finnas liv på planeten.

 

K2-18b snurrar runt en röd dvärgstjärna.
De ger ifrån sig en viss typ av strålning
som är väldigt farlig för människor.

 

Men om det finns liv där
har det nog utvecklas för att motstå sådan strålning.
Det går inte att veta ännu
om det finns flytande vatten på K2-18b.