Mässlingen tillbaka i europeiska länder

En läkare undersöker ett barn med sitt stetoskop

Mässlingen är tillbaka i flera europeiska länder som innan varit mässlingsfria.

Sjukdomen mässlingen har börjat sprida sig i flera länder runt om i världen. Flera europeiska länder som tidigare har varit mässlingsfria har nu börjat få tillbaka mässlingen.

 

Mässlingen är en sjukdom som är väldigt smittsam och som kan ge en hög feber och röda utslag på kroppen. Men det finns ett vaccin mot mässlingen som gör att man inte kan bli smittad. De flesta barn i Sverige blir vaccinerade mot mässlingen och andra sjukdomar när de är små.

 

Världshälsoorganisationen WHO säger ny att mässlingen har börjat komma tillbaka i flera länder. Det beoro på fel information om vaccinationer som sprids runt om i världen. Det får föräldrar att inte vilja vaccinera sina barn, trots att vaccinet kan hjälpa barn och vuxna att inte bli smittade av sjukdomen.

 

Nu försöker WHO och flera sociala medier att stoppa att det sprids falsk information om vaccin som skrämmer upp människor i onödan.

 

– Om inte vaccinering genomförs och upprätthålls kommer både barn och vuxna att lida i onödan, säger Günter Pfaff, som jobbar på WHO:s avdelning för mässling och röda hund, till nyhetsbyrån AFP.

Mässling är en sjukdom.
Mässling ger hög feber
och röda utslag på kroppen.

 

I många länder får alla barn
vaccin mot mässling.
Vaccinet gör att man aldrig blir sjuk i mässling.

 

Nu har en del personer runt om i världen
slutat vaccinera sina barn mot mässling.
De har hört att vaccinet är dåligt.
Men det är inte sant.

 

Det har gjort WHO oroliga.
WHO är en del av FN som jobbar mot sjukdomar.

 

WHO har lyckats stoppa mässling
i många länder.
Men nu har mässlingen
kommit tillbaka på flera ställen.