Fuglesang vill skjuta ner rymdskrot

En bild på jorden från rymden. Runt jorden åker massa skrot.

Rymdskrotet åker i omloppsbana runt jorden. Det betyder att jordens dragningskraft gör att skrotet stannar runt jorden och inte åker ut i rymden. Bild: shutterstock.com

Ute i rymden finns mycket rymdskrot från gamla satelliter och raketer. Astronaut Christer Fuglesang forskar kring om det går att skjuta ner rymdskrot med en laserkanon. 

 

Rymdskrot är delar av gamla satelliter och raketer som rör sig runt jordens omloppsbana. Skrotet kan variera i storlek från små bitar till bitar lika stora som en buss.

 

Rymdskrotet är ett problem på flera sätt. Ibland händer det att skrotet krockar med annat skrot, eller till exempel en fungerande satellit, och då går det sönder och blir till mer rymdskrot. Det finns också en risk att skrotdelar kan komma in i jordens atmosfär och krascha ner på marken.

 

Christer Fuglesang är en astronaut och den första svensken som varit ute i rymden. Han är med i en forskargrupp som experimenterar med att skjuta ner rymdskrot med hjälp av en laserkanon.

 

–Det ger en kraft som gör att skrotet tappar farten och så småningom faller ner i atmosfären, där det bränns upp, berättar astronauten och rymdfysikern Christer Fuglesang till SVT Nyheter.

I rymden finns det mycket skräp och skrot.
Skrotet är delar av gamla raketer.
Skrotet åker runt jorden ute i rymden.

 

Rymdskrotet är inte bra.
Skrotet krockar med varandra
och blir till mer skrot.
Och ibland kan skrotet trilla ner på jorden.

 

Christer Fuglesang är en astronaut.
Han var den första svensken
som åkte upp i rymden.

 

Christer arbetar just nu tillsammans
med några forskare.
De vill få bort rymdskrotet.
Deras plan är att skjuta ner skrotet med laser.