Rekordmånga skogsbränder i Amazonas regnskog

En skog som brinner

Antalet bränder i Amazonas regnskog har ökat med mer än 80% sedan förra året.

Amazonas

Amazonas ligger i Sydamerika. Det är världens största regnskog, och är väldigt viktig för vår planet. Amazonas växter producerar nämligen 20 % av syret på jorden. Men Amazonas är väldigt hotat, främst på grund av att många träd sågas ner varje år. Men skogsbränder blir också ett allt större hot.

Just nu brinner det i Amazonas regnskog i Brasilien. Bränderna har pågått i över tre veckor. 

 

Brasiliens största stad heter São Paulo. I måndags täcktes São Paulo av svart brandrök, vilket gjorde staden mörk i flera timmar. Det var en av många stora bränder i Amazonas som gjorde att staden täcktes av rök.

 

För sex år sedan började Rymdforskningsinstitutet registrera hur många bränder som sker varje år i Amazonas. Nu säger institutet att antalet bränder i år har ökat med 83% jämfört med förra året. Fler än 72 000 bränder har registrerats. Förra året var det bara runt 12 000 bränder.

 

Bränderna beror inte på att vädret varit annorlunda i år, det har inte varit torrare än vanligt eller mindre regn. Istället tror institutet att bränderna beror på att människor har startat dem, antingen med flit eller av misstag.

Amazonas

Amazonas är en regnskog.
Den ligger i Sydamerika.
Amazonas är väldigt viktig
för vår planet.
Träden i Amazonas skapar
jättemycket syre
som vi behöver för att leva.

Staden São Paulo ligger i Brasilien.
I måndags blev det helt mörkt i staden.
Det berodde på brandrök.
Röken kom från Amazonas skogar
som ligger nära São Paulo.

 

Det har brunnit många gånger i Amazonas i år.
Det har brunnit jättemånga fler gånger än förra året.

 

Men varför har det brunnit fler gånger?
Det beror inte på vädret.
Det har inte varit torrt.
Och det har inte varit mindre med regn.

 

Antagligen är det människor
som har tänt eldarna.
De kan ha gjort det av misstag.
Men ibland har de kanske gjort det med flit.