Sverige vann brons i Ridsport-EM

Patrik Kittel rider på den svartbruna hästen Delauney under Grand Prix 2018

Patrik Kittel slog ett personligt rekord med hästen Well Done de la Roche CMF. På bilden rider han på Delaunay Old under en Grand Prix tävling 2018. Bild: Wikimedia Commons / Zquid

Efter en spännande första dag i ridsports-EM tog Sverige hem bronsmedaljen i dressyr efter att Storbritanniens Charlotte Dujardin blev diskvalificerad. 

 

Just nu är det EM i ridsport i Nederländerna. Sverige är med och tävlar och under tisdagen avgjordes mästerskapet i dressyr.

 

Isabell Werth från Tyskland red på hästen Bella Rose och gjorde bra ifrån sig. Det gick tidigt att se att de skulle vinna guldmedaljen. Men vem som skulle ta andra och tredjeplatsen blev en rysare.

 

Först såg det ut som att den brittiska Charlotte Dujardin och hästen Mount St John Freestyle skulle komma tvåa och ta silver. Men när de hade ridit klart såg domarna att hästen blödde från munnen, och därför blev Charlotte Dujardin diskad.

 

Istället blev det Nederländerna som kom tvåa, och Sverige fick en högre placering och vann därmed brons. Patrik Kittel med hästen WII Done fick stiga upp på prispallen och de slog även ett personligt rekord.

Just nu är det EM i ridsport.
Under EM tävlar många ryttare
i många olika hästsporter.

 

En av de första tävlingarna var dressyr.
Det var en spännande tävling
eftersom den som kom två blev diskad.
Det betyder att hon inte fick tävla mer.

 

Hon som kom tvåa heter Charlotte Dujardin.
Under tävlingen såg domarna att hennes häst blödde.
Det får inte hästarna göra.
Därför fick hon inte vara med i tävlingen mer.

 

Istället blev en ryttare från Nederländerna tvåa.
Och Sverige fick hoppa upp en plats,
från fyra till trea.
Patrik Kittel från Sverige fick alltså en bronsmedalj.