Noll flickor födda i 132 byar i Indien

Byggnaden "Taj Mahal" är en av Indiens absolut mest kända landmärken.

Kvinnor klädda i traditionella indiska kläder går mot byggnaden "Taj Mahal". Denna byggnad är en av Indiens absolut mest kända landmärken.

Vanligtvis föds det ungefär lika många flickor som pojkar i världen. Men i 132 byar har det inte fötts en enda flicka på tre månader, något som oroar myndigheterna i Indien.

 

Indien är ett av de länder i världen som har absolut störst befolkning. I landet bor det över 1,3 miljarder människor.

 

Men av dessa människor är inte hälften kvinnor och hälften män. I stället säger landets myndigheter att det saknas ungefär 63 miljoner kvinnor för att det skulle bli jämnt fördelat.

 

Anledningen till att det föds så mycket färre tjejer är att många har valt att gör abort när de fått reda på att bebisen är en tjej.

 

Att göra abort betyder att man avbryter graviditeten. Tidigt under aborten tar man bort det som så småningom ska bli ett barn. Det kan finnas väldigt många anledningar till att göra abort, till exempel för att man inte kommer kunna ta hand om barnet eller att barnet i magen är sjukt.

 

Indien är ett land där pojkar och män förväntas att arbeta och dra in pengar till familjen. Därför önskar många i Indien helt enkelt att de ska få söner, och tar bort de bebisar som ska bli flickor.

 

Men detta tycker landets myndigheter är väldigt fel. Därför har de förbjudit de som jobbar inom sjukvården att göra aborter med anledning av att barnet varit en flicka.

 

Men att 132 byar i Indien sammanlagt inte fött en enda flicka tyder på att de inte följt reglerna. Nu ska Indiens myndigheter därför undersöka byarna närmare för att se vad som har hänt.

I världen finns det
ungefär lika många män som kvinnor.
Men så är det inte i Indien.
Där finns det många fler män.

 

Det beror på en tradition i Indien.
Det är att männen ska tjäna pengar till familjen.
Därför vill många familjer inte ha flickor.

 

När kvinnor i Indien får reda på
att de ska få ett flickbarn
tar de ofta bort barnet.
Sedan väntar de på att bli gravid med en pojke.

 

Men det tycker myndigheterna i Indien är fel.
Därför har de förbjudit att ta bort flickor.

 

Men i 132 byar i Indien
föddes inte en enda flicka under tre månader.
Nu ska myndigheterna undersöka det.