Kambodja skickar tillbaka skräp

Fullt av plastflaskor och annat plastskräp ligger ihop i ett myller.

Det var flera ton plast som hittades i hamnen i staden Sihanoukville.

I en hamn i Kambodja stod plötsligt hundra containrar som inte tillhörde någon. Containrarna visade sig innehålla massa sopor från USA.

 

Det här är ett vanligt problem i flera länder i Asien. Mycket av det skräp som ska återvinnas (det vi sopsorterar) i västvärlden hamnar så småningom i länderna på andra sidan jorden.

 

Det börjar med att stora företag här får betalt för att ta hand om vårt skräp som ska återvinnas. Men istället för att återvinna soporna själva, skickar företagen iväg alltihop. De betalar helt enkelt fattigare länderna för att ta hand om skräpet.

 

Men nu har flera av länderna sagt stopp. Kambodja har sagt att de ska skicka tillbaka de hundra containrarna. Och förra året slutade Kina ta emot sopor från västvärlden. Innan dess var de det land i världen som tog emot mest sopor.

 

Många tycker det är jättebra att västvärlden får ta hand om sina egna sopor nu. När de inte gör det får de fattigare länderna jättemycket sopor att ta hand om, och det kan vara dåligt för både naturen och människorna.

 

Men det är svårt att få länderna i västvärlden att sluta skicka sopor helt. De företag som skickar soporna tjänar nämligen väldigt mycket pengar på skräpet.

I en hamn i Kambodja stod plötsligt
ett skepp med hundra containrar.
Containrarna innehöll massa sopor från USA.
Men det var ingen som ägde containrarna.

 

Det är ett vanligt problem
att länder som USA skickar iväg sina sopor
till länder i Asien.

 

Stora företag kan få mycket pengar
för att ta hand om sopor.
Men istället för att ta hand om soporna på ett bra sätt
skickar de iväg soporna till länder i Asien.

 

Men Kambodja har tröttnat på
att ta hand om sopor från USA.
Därför kommer de att skicka tillbaka soporna.