Barn ska få bättre information om sjukvård

Att få bra information innan en operation kan göra oss mer lugna och trygga, menar Gunilla Lööf.

Bild från ett sjukhusrum. En person ska precis operera sig och det står tre läkare runt patienten.

Det är många barn som inte får så bra information innan de ska operera sig. Det vill sjuksköterskan Gunilla Lööf ändra på, därför ska hon nu skapa en hemsida speciellt riktad mot barn.

 

Att operera sig kan vara läskigt oavsett om man är barn eller vuxen. Därför är det viktigt att alla får bra information så att de kan känna sig trygga.

 

Sjuksköterskan Gunilla Lööf har forskat om hur barn tar åt sig informationen från sjukvården. Hennes undersökning visar att barn förstår bäst om de kan hitta information på internet.

 

– Sjukvården har alltid varit väldigt bra på att informera, men inte lika bra på att kontrollera att alla förstår vad de har läst, säger hon.

 

I dag finns det en hemsida som fungerar som en guide när man är sjuk. Där kan personer söka information om sjukdomar och få råd om behandlingar. Men den hemsidan är främst riktad mot vuxna.

 

– Barn oroar sig inte alltid sig för samma saker som vi vuxna inför en operation, därför är det viktigt att möta barnen på deras villkor, säger hon.

 

Nu har Gunilla Lööf fått pengar för att utveckla en hemsida som i stället ska vara riktad mot barn. Där ska finnas information som är tydlig, något som ska göra att barn ska kunna känna sig mer trygga om de blir sjuka.

Alla blir sjuka ibland.
Oftast blir vi friska av oss själva.
Men ibland blir någon väldigt sjuk.
Då kan den behöva opereras.

 

Att åka till sjukhus och opereras
kan vara lite läskigt.
Men det blir ofta mindre läskigt
om man förstår vad som kommer hända.

 

Just nu finns det ingenstans
där barn kan läsa om vad som ska hända.
Det finns en sida på internet.
Men den är för vuxna.

 

Nu har sjuksköterskan Gunilla fått pengar
för att göra en sida för barn också.
Gunilla tycker det är viktigt
att barn känner sig trygga på sjukhus.