Bärfisen hotar sommarens frukter

En trädgren fylld med fina äpplen i fint solljus.

Österlen i Skåne är känt för sina äppelodlingar. Där finns bland annat Kiviks musteri.

En ny insekt som har hittats i Sverige ser ut att kunna hota Skånes äppelodling. Bärfisen suger saften ur frukter och kan göra stor skada.

 

Bärfisen är en grupp insekter som har fått sitt namn efter att vissa arter sprutar ut illaluktande vätska för att skrämma bort rovdjur. Ofta sprutar de ut vätskan på bär, som då smakar pyton.

 

Nu har den brunmarmorerade bärfisen hittats i Skåne. Det är en invasiv art, vilket betyder att den kan försöka sig och spridas väldigt snabbt. Eftersom bärfisen skadar fruktodlingar är det viktigt att se till så att den nya arten inte får fäste.

 

Nils Carlsson är expert på invasiva arter på Länsstyrelsen i Skåne. Han säger att det är olyckligt att den brunmarmorerade bärfisen har hittats i Sverige.

 

– De suger saften ur frukten som då förstörs. I USA har de slagit ut hela äppelodlingsdistrikt och orsakat skador för miljarder kronor, säger han.

 

Bärfisen hittades först i Asien, men kom till USA för cirka tjugo år sedan. I Europa har den främst härjat i Italien, dit den kom för ungefär tio år sedan.

 

– Bärfisen är duktig på att krypa in och övervintra så det är absolut troligt att den även kan klara sig i södra Sverige. Hittar man den så gäller det att ta tag i problemet snabbt, säger Nils Carlsson.

Bärfisar är små insekter.
De heter bärfis eftersom
de sprutar ut vätska som luktar illa.
Ofta sprutar de ut vätskan på bär.
Och då smakar bären äckligt.

 

Nu har en ny sorts bärfis kommit till Skåne.
Det är en bärfis
som ställer till mycket problem.

 

Den nya bärfisen suger saften ur frukt.
Då förstörs frukten.
I USA har stora äppel-odlingar blivit förstörda.

 

Den nya bärfisen är väldigt bra på att sprida sig.
Om den sprider sig i Skåne
kan den förstöra äppel-odlingar där.