Sri Lanka stänger ner sociala medier

Bild på en hand som håller i en mobil. På displayen syns Instagrams förstasida.

Genom att stänga ned sociala medier ska människors oro minskas.

Känns det jobbigt eller läskigt att läsa om terrordåd? Prata gärna med en vuxen.

Under påskhelgen drabbades Sri Lanka av ett hemskt terrordåd. Nu stänger landets regering ner sociala medier för att minska risken för falska nyheter.

 

I helgen blev Sri Lanka drabbat av ett hemskt terrorattentat. Flera personer sprängde bomber på sex olika ställen. Det var tre kyrkor och tre dyra hotell som blev attackerade. Många människor skadades och flera människor dog.

 

Efter dådet valde landets regering att stänga ned ett antal kanaler i sociala medier. De kanaler som stängts av är bland annat Facebook, WhatsApp, Instagram och Youtube

 

Anledningen till att regeringen valt att stänga ned kanalerna är för att de inte vill att felaktig information ska spridas. Efter dåden har många i landet varit oroliga. Att stänga ned sociala medier är alltså ett sätt att försöka minska risken för att falska nyheter eller rykten ska spridas.

 

Men många har varit kritiska till beslutet. Anledningen är att nedstängningen gör det svårt för människor att kommunicera med varandra.

 

MiniBladet har tidigare rapporterat om problemet med falsk information i sociala medier. Indien har haft bekymmer med att WhatsApp har använts för att sprida falsk information. inför valet i landet.