Gemenskap kan få unga att må bättre

Bild på en person bakifrån som sitter och spelar datorspel.

Personen på bilden är inte samma person som uttalar sig i artikeln.

Det är många barn och unga som mår dåligt och fastnar ensamma hemma framför datorn. Men många kan må bättre om de hittar sammanhang där de får känna gemenskap.

 

Att sitta framför datorn är inget ovanligt, många gör det flera timmar om dagen. Men det är inte alla som mår bra av att sitta så mycket ensam framför datorn.

 

En av de personer som kände att han mådde dåligt av sitt datorspelande är Marcus som är 14 år. Han kände sakta med säkert hur det började ta över hans liv.

 

Marcus började undvika att gå till skolan, och han spenderade mindre och mindre tid med vänner.

 

– Jag var väldigt mycket hemma. Ibland gick jag inte till skolan för jag var verkligen fast med datorn, säger han till SVT.

 

Men nu har hans liv förändrats. Han har nämligen börjat besöka en mötesplats dit fler unga personer som gillar datorspel kommer. Då kan de sitta tillsammans och spela dator men ändå känna att de inte är ensamma.

 

– Förut hade jag jättesvårt att vara med andra människor. Jag brukade vara själv i ett eget klassrum i skolan till och med, så svårt hade jag det, men nu är jag med många i ett stort klassrum, säger Marcus.

 

På mötesplatsen kan Marcus även göra andra saker som att spela pingis eller brädspel. Ofta äter de också ihop. Genom att skapa en gemenskap kan fler unga samlas kring sina intressen och få nya vänner.

 

Känner du att du skulle vilja komma i kontakt med en liknande mötesplats som Marcus går till? Prata med en lärare eller en vuxen och be om hjälp.

Många barn spelar mycket datorspel.
Det är inte ett problem.
Men det blir ett problem
om man slutar göra allt annat.

 

Marcus är 14 år.
Han spelade väldigt mycket datorspel.
Han slutade gå till skolan.
Och han träffade inga kompisar.

 

Men sedan förändrades allt.
Han fick vara med i en spelklubb.
Där spelade han tillsammans med andra.

 

På spelklubben träffar han kompisar.
Och de gör många saker ihop.

 

Marcus mår bättre nu än innan.
Det är viktigt att ha kompisar
och känna gemenskap.