Vårsolen kräver skydd

Bild på ett finger som trycker på en sprayflaska. Ut kommer solkräm.

Det är bra att smörja in ny solkräm efter cirka 2-3 timmar.

UV-strålning

Solens strålar innehåller många olika sorters strålning. UV-strålning är en av dem. UV-strålarna gör huden brun. Men det är också UV-strålar som gör att man bränner sig i solen. Därför är det viktigt att inte vara för mycket i solen utan skydd.

Många i Sverige tycker om att sitta ute och njuta i vårsolen efter den långa vintern. Men tänk på att solen kan vara starkare än du tror.

 

Efter en lång vinter är det alltid skönt att slänga bort vinterjackan eller overallen och njuta av solen. Men många experter påpekar att solen kan vara starkare än man tror.

 

Ett tips som ges är därför att man ska låta huden vänja sig vid solen. Det kan man göra genom att vara försiktig med att sitta eller leka i solen för länge med bar hud.

 

På våren har huden nämligen inte vant sig vid solen ännu, då kan den vara extra känslig.

 

– Det vanligaste misstaget är att man med blek hud ger sig ut och toksolar, säger Yvonne Brandberg, som är specialist på UV-frågor till SVT.

 

Det kan vara bra att tänka på att skydda huden med lite tunnare kläder. Hattar och kepsar är också ett tips för den som både vill skydda ansiktet och slippa att få solen i ögonen. Sen är det såklart också bra att använda solkräm om det blir riktigt fint väder.

 

Nu är våren här.
Och på många ställen i Sverige
är det väldigt soligt.

 

Men solen är stark,
trots att det bara är vår.
Därför är det viktig att vara försiktig.
Annars kan man bränna sig i solen.

 

Det är viktigt att vänja huden vid solen.
Det gör man genom att bara vara ute
korta stunder åt gången.

 

Det är också bra att använda hatt eller keps.
Och om det är riktigt soligt
är det bra att använda solkräm.