Många sörjer efter branden i Notre Dame

Notre Dame innan den förödande branden under måndagskvällen.

I går började en av världens mest kända byggnader, Notre Dame, att brinna i centrala Paris. Branden ska nu vara helt släckt, men många sörjer den 850 år gamla byggnaden och är oroliga för att historiska föremål ska ha blivit förstörda.

 

Det var strax före klockan 19 under måndagen som branden ska ha startat. Den spred sig mycket snabbt över taket, någonting som många tror beror på att takbjälkarna på Notre Dame är gjorda av trä.

 

Notre Dame är en av världens mest kända byggnader. Det är en stor katedral i centrala Paris. Katedralen började byggas år 1163 och tog nästan 200 år att färdigställa.

 

– Notre Dame överlevde alla krig, alla bomber. Vi trodde aldrig att den skulle kunna brinna, sa en av dem som hade stannat för att se på branden under natten.

 

Under morgonen skrev många franska tidningar rubriker som ”Le coeur en cendres”. Det betyder “hjärtat i aska” på franska. Många är väldigt ledsna över att stora delar av den vackra och ståtliga byggnaden är förstörd.

 

Men det har också kommit uppgifter om att vissa föremål har kunnat räddas. Flera brandmän ska ha rusat in och exempelvis räddat delar av den krona som Jesus sägs ha haft på sig när han korsfästes.

 

– Att rädda så många konstverk som möjligt prioriterades, säger vice borgmästaren Emmanuel Grégoire till tv-kanalen BFM.

 

Frankrikes president Emmanuel Macron kom också för att titta på branden. Han lovade att Notre Dame ska byggas upp igen.

 

– Notre Dame är hela Frankrikes katedral, oavsett om man är troende eller ej, sa han.

 

 

Notre Dame i bilder

 

Bild på en man som står i solen och målar av Notre Dame från avstånd.
Notre Dame lockar väldigt mycket turister. Enligt flera källor sägs det vara ungefär 13 miljoner besökare varje år. Det är också ett populärt motiv att måla av, precis som på bilden.

 

 

Bild på de mycket kända fönstret som finns i katedralen. Glaset är konstruerat i olika symmetriska mönster och i olika färger.
På bilden syns glasfönstren från katedralens insida. Det är fortfarande oklart om de kända konstverket har klarat sig i branden. Fönstret sägs vara en av de mest uppskattade konstverken för turisterna som kommer till Notre Dame.

 

Oljemålningen visar många människor som samlats i Notre Dame för att kröna Napoleon till kejsare. På målningen ser man hur Napoleon knäböjer för att få sin krona.
Oljemålningen föreställer kröningen av Napoleon i Notre Dame den 2 december år 1804.

 

Bild på en mäktig orgel inne i Notre Dame. Rören sträcker sig ända upp till katedralens tak.
Den stora orgeln är ett av världens mest kända musikinstrument och konstruerades under medeltiden. Under de senaste åren ska orgeln ha blivit renoverad men originaldelar från medeltiden ska fortfarande finnas i rören. Det är ännu oklart hur orgeln klarade branden.

I går kväll brann Notre Dame.
Notre Dame är en av världens mest kända kyrkor.
Den ligger i Paris i Frankrike.

 

Varje år besöker tusentals turister Notre Dame.
Det finns många kända konstverk i kyrkan.

 

Men igår kväll började det alltså brinna.
Det brann väldigt mycket i taket.
Det berodde kanske på
att en del av taket var gjort av trä.

 

Nu är branden släckt.
Men många är väldigt ledsna över branden.

 

Men kyrkan ska byggas upp igen.
Det lovar Frankrikes president.