Stor förödelse efter naturkatastrof i södra Afrika

När områden översvämmas blir det svårare för grödorna att växa.

Bild på ett område som översvämmats av grumligt vatten. Några trädtoppar sticker upp från vattenytan.

Cyklon

En cyklon kan vara både en tyfon och en orkan. Den cyklon som drabbade sydöstra Afrika var en tropisk cyklon. De bildas på ställen där vattnet är mer än 26 grader varmt. Då uppstår åskväder och stora virvelvindar.

För snart en månad sedan skedde en stor naturkatastrof i södra Afrika. Naturkatastrofen ser ut att vara den värsta någonsin i området.

 

För snart fyra veckor sedan drog en stor cyklon in över södra Afrika. I länderna Moçambique, Zimbabwe och Malawi är många miljoner människor drabbade.

 

Cyklonen gjorde så att det blev gigantiska översvämningar i många områden. Till exempel har Sveriges Radio berättat att det fanns översvämningar lika stora som hela Gotland.

 

Översvämningarna har spolat bort många människors hus. De har också gjort att åkermarker har blivit förstörda. Det gör det svårt för människorna i området att odla mat.

 

– Det kommer bli en hungrig tid framöver. Det är försent att plantera nytt för i år, säger Nils Von Sydow som jobbar i Moçambique till Sveriges Radio.

 

Karin Manente är chef för FN:s matprogram i Moçambique. Hon säger att de gör allt de kan för att hjälpa så många människor som möjligt.

 

– Vår plan är att nå en miljon människor. Vi ger näringsrik mat till de som är undernärda och hjälper till med transporter för att nå ut till de byar som är drabbade, säger hon till Sveriges Radio.

 

Har du några frågor om det som hände i sydöstra Afrika är det bra att prata med någon vuxen.

Vad är en cyklon?

 

En cyklon är ett stort oväder.
Det åskar mycket.
Och vinden blåser väldigt starkt.

 

 

I sydöstra Afrika ligger länderna
Moçambique, Zimbabwe och Malawi.
För en månad sedan
var det en cyklon där.

 

Cyklonen gjorde
att många åkrar blev översvämmade.
Så nu kan människorna där
inte odla någon mat.

 

Men FN är där nu.
De ska försöka hjälpa till
så att alla människor får mat.