Burkar i naturen är farliga för kor

Bilden visar en stor, överfull soptunna med burkar och skräp. Den står mitt på en öppen och vacker äng med fina blommor.

Se till att inte slänga skräp på åkrarna. En enda burk kan få konsekvenser.

Att slänga skräp i naturen är dåligt. Håkan Svensson är bonde och han vill uppmana alla att sluta slänga burkar på landsvägarna.

 

Det är lätt att göra sig av med skräp genom att bara slänga ut det genom fönstret när man åker bil. Men att göra detta kan få väldigt stora konsekvenser.

 

Håkan Svensson är bonde och arbetar på en gård där det finns 300 kor. Han har sett att aluminiumburkar som blåser in på åkrarna längst med landsvägarna kan skada djuren.

 

När bönderna skördar gräset med en stor maskin strimlas burkarna sönder till små vassa skivor. Detta blandas då med djurens mat, och då korna få i sig de farliga vassa strimlorna.

 

Håkan Svensson och hans grannar i Vittskövle i Skåne bestämde sig att ta saken i egna händer. De gick ut på vägarna och plockade upp det skräp som de såg. De fick ihop hela två ton skräp och fem säckar med burkar.

 

– Det känns bra. Under mina femton år som lantbrukare så har jag säkert drabbats ett tiotal gånger av att kor till och med har dött på grund av detta, säger Håkan Svensson.

När bönder skördar på åkrarna
använder de en stor maskin.
Maskinen har stora vassa blad.
Bladen strimlar sönder allt
som har hamnat där på åkern.

 

Ofta har det hamnat burkar på åkern.
De blir till metall-strimlor.
Sen hamnar strimlorna i djurens mat.
Och då kan de råka äta strimlorna.
Det är väldigt farligt för djuren.

 

Bonden Håkan Svensson blev trött
på de farliga burkarna
Därför bestämde han sig
för att samla ihop skräp.

 

Håkan och hans grannar
samlade ihop två ton skräp.
Och de samlade ihop
fem säckar med burkar.