Tidsomställningen kan tas bort

En EU-flagga är fäst på en flaggstång och vajar i vinden.

Förslaget om att varje land själv ska få välja hur de vill göra med tidsomställningen vann med stor marginal.

Varför ställer vi om klockan?

Från början ställdes klockan om för att spara energi. Det var bra förr när vi eldade med kol och olja. Men forskare har blivit allt mer kritiska till om det fortfarande år så. En del säger till och med att det nuförtiden tar mer energi att ställa om klockan.

I lördags ställde vi om klockan från vintertid till sommartid. Nu har EU röstat om tidsomställningen – från år 2021 får varje land välja själva hur de vill göra.

 

Det är många som tycker att omställningen från vintertid till sommartid gör saker lite onödigt komplicerade. Ska man ställa fram eller bak klockan? Vilken tid på dygnet ska det göras? Och vad händer egentligen om man skulle vilja ta en buss minuten efter att klockan ställts om?

 

Ett vanligt knep brukar vara att tänka på trädgårdsmöbler: “Du tar fram trädgårdsmöblerna på sommaren, alltså ska du ställa fram klockan när det blir sommartid”.

 

Men nu kan det eventuellt vara färdigt med tidsomställningarna helt och hållet. Förra året blev det nämligen en stor debatt efter att det gjorts en undersökning där det kom fram att 84 % av EU:s medborgare inte vill ha kvar systemet. Hela 4,6 miljoner människor svarade på undersökningen, något som gjorde att EU valde att ha en omröstning i parlamentet.

 

I parlamentet bestämdes det att varje land själva kan välja att ta bort eller ha kvar systemet som det är nu. De länder som vill ta bort det får välja om de vill ha vintertid eller sommartid. Beslutet börjar gälla från år 2021.

Varför ställer vi om klockan?

 

Från början ställde vi om klockan
för att spara energi.
Men många forskare tror inte
att vi spara energi på det längre.

Varje vår och varje höst
ställer vi om klockan.
Vi ställer tillbaka klockan
en timme på hösten.
Och fram en timme på våren.

 

Men att ställa om klockan
är ganska jobbigt.
Många blir förvirrade.
När ska man ställa bak klockan?
När ska man ställa fram den?

 

Därför gjorde EU en undersökning.
Undersökningen visade att jättemånga i EU
inte vill ställa om klockan.

 

Därför bestämde EU:s parlament
att alla länder får göra som de vill.
Från år 2021 kan de länder som vill
sluta ställa om klockan.